Ο νέος “άγριος” διοικητής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ο Σεργκέι Σουροβίκιν

Array

Διαβόητος για τον φερόμενο ρόλο του στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και τους πυροβολισμούς διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας το 1991, ο διορισμός του Σεργκέι Σουροβίκιν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν αποσκοπεί στο να στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Δύση αλλά και τη Ρωσία.

Μέσα σε λίγα λεπτά από τις πρώτες αναφορές σχετικά με τα πυραυλικά πλήγματα στο κέντρο του Κιέβου τα ξημερώματα της Δευτέρας, ένα όνομα άρχισε να κυριαρχεί στη συζήτηση για την αλλαγή της στρατιωτικής τακτικής της Μόσχας.

Ενώ μια αυστηρή απάντηση από τη Ρωσία αναμενόταν μετά τις εκρήξεις που προκάλεσαν τη μερική κατάρρευση της γέφυρας που τη συνδέει με την Κριμαία, ο βομβαρδισμός της πρωτεύουσας της Ουκρανίας φάνηκε να φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του Σεργκέι Σουροβίκιν.

Ένας βετεράνος στρατιωτικός που υπηρέτησε στον τελικά καταδικασμένο πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης με το Αφγανιστάν κατά τη δεκαετία του 1980, διορίστηκε το Σάββατο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων εισβολής στην Ουκρανία.

Ο 55χρονος είναι διαβόητος επειδή διέταξε τα στρατεύματα να ανοίξουν πυρ εναντίον διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στη Μόσχα, όταν τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Συνέχισε να ηγείται της επέμβασης των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία το 2017.

Ο στρατηγός Σουρόβικιν κατηγορείται για συνενοχή στους αδιάκριτους βομβαρδισμούς μαχητών της αντιπολίτευσης και για επίβλεψη επιθέσεων με χημικά όπλα, σε μια εκστρατεία που θεωρείται ότι ήταν καθοριστική για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Συρίας να ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας.

Η ομοφωνία μεταξύ των ειδικών είναι ότι η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να του αναθέσει την ηγεσία των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι άμεσο αποτέλεσμα της φήμης του για την αδίστακτη και βίαια συμπεριφορά του.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Forbes McKenzie, επικεφαλής της McKenzie Intelligence, δήλωσε στο Sky News ότι ο κύριος λόγος για τον διορισμό του ήταν η φήμη του στρατηγού Σουροβίκιν. «Έχει αποδείξει την ικανότητά του να διεξάγει έναν πόλεμο που περιλαμβάνει πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα».

Ο αγώνας του Πούτιν για την εξουσία

Ο κ. McKenzie δήλωσε ότι ένας άλλος παράγοντας για τον διορισμό μπορεί να είναι το πώς θα επηρεάσει τον αγώνα εξουσίας γύρω από το Κρεμλίνο, που πολλοί σχολιαστές εκτιμούν ότι έχει αναδυθεί μετά την έναρξη της ταραγμένης στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Υπάρχει μια ισχυρή ένδειξη ότι αυτός ο διορισμός σημαίνει επίσης ότι ο Πούτιν εδραιώνει την εξουσία του μεταξύ των διαφόρων διοικητών». Και σε ευρύτερους όρους, ο κ. McKenzie υπέδειξε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε επίσης να κατευνάσει σε κάποιο βαθμό τις πολλές φωνές των «γερακιών» στη Ρωσία.

«Οι εθνικιστές υποστηρικτές, από τους οποίους ο Πούτιν απολαμβάνει μια αρκετά ισχυρή βάση εξουσίας, του ζητούν να προχωρήσει περισσότερο από ό,τι έχει κάνει μέχρι στιγμής», είπε. «Ένας τρόπος για να σηματοδοτήσει αυτό είναι να πει ουσιαστικά, μου ζήτησες να πάω πιο μακριά. Τώρα έχω τον κορυφαίο άνθρωπο για τη δουλειά, κάποιον που έχει δείξει ότι είναι ικανός γι’ αυτό, δηλαδή μέσο του Σουροβίκιν».

Η πυρηνική απειλή

Είναι εκεί για να στηρίξει αυτή τη συγκεκριμένη απειλή, γύρω από τη χρήση πυρηνικών όπλων. Στέλνει ένα μήνυμα προς τη Δύση και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο, ο κ. McKenzie πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επί του εδάφους ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Από σήμερα, δεν υπάρχει κλιμάκωση πέρα από αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα, είπε.

Στην πραγματικότητα εξετάζουμε την σχετική πιθανότητα αν ο ειδικός εξοπλισμός  αναπτύσσεται και πού αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη γι’ αυτό πουθενά. «Έχει ο Σουροβικίν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει χημικά ή πυρηνικά όπλα»;

Όχι αυτή τη στιγμή. Δεν έχει λάβει χώρα καμία προετοιμασία σε κανέναν από τους χώρους μάχης που να υποδηλώνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στραφεί σε αυτή την προσέγγιση του πολέμου άμεσα.

Πηγή: https://news.sky.com/story/sergei-surovikin

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος