Ο ναός του Αγίου Νικολάου θα λειτουργήσει 20 χρόνια μετά την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 (video)

Ανοικοδομήθηκε έπειτα από 20 χρόνια ο ναός-σύμβολο του Αγίου Νικολάου, στη Νέα Υόρκη, που είχε καταστραφεί στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι πύλες του ναού θα είναι ανοικτές για τους πιστούς κάθε θρησκείας.
Ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, στη σκιά των Δίδυμων Πύργων, ήταν ο μοναδικός τόπος λατρείας που καταστράφηκε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μέχρι πριν από 20 χρόνια αποτελούσε τον λατρευτικό χώρο συγκέντρωσης των ελληνορθόδοξων της περιοχής. Ήταν ναός σύμβολο.

«Όταν μάθαμε ότι ο Άγιος Νικόλαος επίσης καταστράφηκε, σκεφτήκαμε ότι … υπήρχε κάποιο μήνυμα σε αυτό το γεγονός. Ότι οι άνθρωποι, δεν πέθαναν μόνοι τους… Θυμάμαι που έλεγε η μητέρα μου, γιατί ήταν πιστή χριστιανή, ότι ο Τζον και τα άλλα θύματα… είχαν μαζί τους τον Άγιο Νικόλαο», λέει η Ανθούλα Κατσιματίδη, αδελφή θύματος.

Είκοσι χρόνια πέρασαν, και με πολλές δυσκολίες, ο ναός ανοικοδομείται και με πεντελικό μάρμαρο.

«Αν χτίζεις μια ακρόπολη, αυτό που χρειάζεται το μάρμαρο με το οποίο φτιάχτηκε ο Παρθενώνας», τονίζει ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο ναός θα ξαναφωτιστεί…, με την Ακολουθία του Εσπερινού.

«Στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν θα ανάψουμε τα φώτα της εκκλησίας, αυτό θα συμβολίζει το θρίαμβο του φωτός επί του σκότους», υπογραμμίζει ο Μάικλ Ψαρρός, αντιπρόεδρος φίλων Αγίου Νικολάου.

Ο νέος ναός θα είναι ανοιχτός και σε πιστούς άλλων θρησκειών που θα μπορούν να τιμούν τους αγαπημένους τους που χάθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πηγή: ΕΡΤ / Επιμέλεια: Ρένα Δημητρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος