Ο Μπέρναμ παίρνει το «πράσινο φως» και αλλάζει το κλίμα στους Εργατικούς

…ανταπόκριση από το Λονδίνο…

Ο Άντι Μπέρναμ έλαβε επίσημα το «πράσινο φως» από την ηγεσία των Εργατικών για να διεκδικήσει την έδρα του Μέικερφιλντ, ενισχύοντας τα σενάρια αμφισβήτησης του Κιρ Στάρμερ.

Η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος ενέκρινε τη συμμετοχή του δημάρχου του Μάντσεστερ στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου για την επαναληπτική εκλογή που αναμένεται στις 18 Ιουνίου.

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας Μπρίτζετ Φίλιπσον έγινε το πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που στηρίζει δημόσια την επιστροφή του Μπέρναμ στο κοινοβούλιο, δηλώνοντας στο BBC ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να εμποδιστεί η υποψηφιότητά του».

Ουσιαστικά το Μέικερφιλντ εξελίσσεται σε κρίσιμο πολιτικό τεστ για τους Εργατικούς: αν ο Μπέρναμ νικήσει το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, θα ενισχυθεί η άποψη μέσα στο κόμμα ότι είναι ο πολιτικός που μπορεί να επαναφέρει τους παραδοσιακούς εργατικούς ψηφοφόρους της βόρειας Αγγλίας και να ανακόψει την άνοδο του Reform σε εθνικό επίπεδο.

Ο Μπέρναμ θεωρείται ισχυρός υποψήφιος καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη βόρεια Αγγλία, πρώην υπουργός Υγείας και δήμαρχος του Μάντσεστερ από το 2017, με εικόνα πιο κοντά στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών.

Οι βρετανικές εφημερίδες συνδέουν πλέον ανοιχτά την επιστροφή του με πιθανή μάχη διαδοχής στους Εργατικούς. Η Daily Telegraph γράφει ότι στελέχη κοντά στον Στάρμερ θεωρούν πιθανή ακόμη και την παραίτησή του εάν ο Μπέρναμ επιστρέψει στη Βουλή, ενώ οι Financial Times προειδοποιούν για κίνδυνο πολιτικής παράλυσης λόγω εσωκομματικής κρίσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος