Ο Μπέπε Γκρίλο για τον Τζουζέπε Κόντε: Άπειρος σε οργανισμούς, ανίκανος στην καινοτομία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μόλις 24 ώρες από την συνέντευξη Τύπου του Τζουζέπε Κόντε, ο Μπέπε Γκρίλο προέβη σε ανάρτηση στο μπλογκ του με περιεχόμενο που δεν αφήνει περιθώρια για διπλωματία, εφόσον είναι μια σφοδρότατη απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό που ο ίδιος επέλεξε για την επανίδρυση του Κινήματος 5 Αστέρων. 

Ακολουθεί η μετάφραση της ανάρτησης του Μπέπε Γκρίλο, η οποία φέρει τον τίτλο “Ένα πρόχειρο και πάμε”, μια ξεκάθαρη αναφορά στο πρόχειρο του νέου καταστατικού του Κινήματος δια χειρός Κόντε.

Μπέπε Γκρίλο

Νιώθω έτσι: σαν να με περιβάλλουν οι τοξικομανείς που με ρωτούν για το χάπι που θα κάνει όλους να πιστέψουν ότι τα προβλήματα έχουν φύγει, και αυτό δίνει την ψευδαίσθηση (τουλάχιστον για μερικούς μήνες, ίσως όχι περισσότερο) ότι είσαι περισσότερο ισχυρός από ότι πραγματικά είσαι, πιστεύοντας ότι ο Κόντε είναι το σωστό άτομο για αυτό.

Ο Κόντε μπορεί να δημιουργήσει τη συλλογική (και στιγμιαία) ψευδαίσθηση ότι έχει λύσει το εκλογικό πρόβλημα, αλλά δεν είναι η εκλογική συναίνεση το πραγματικό μας πρόβλημα. Η συγκατάθεση είναι μόνο το αποτέλεσμα των πραγματικών αιτιών, η εικόνα που προβάλλεται στον καθρέφτη. Αντίθετα, οι αιτίες πρέπει να αντιμετωπιστούν για να επιλυθεί το αποτέλεσμα, δηλαδή πολιτικά προβλήματα (ιδέες, έργα, όραμα) και οργανωτικά προβλήματα (ικανότητα, αξίες και παραμονή ενός αποκεντρωμένου αλλά αποτελεσματικού κινήματος).

Και ο Κόντε, λυπάμαι, δεν θα μπορέσει να τα λύσει γιατί δεν έχει ούτε πολιτικό όραμα ούτε διαχειριστικές ικανότητες. Δεν έχει εμπειρία σε οργανισμούς, ούτε ικανότητα καινοτομίας.

Εγώ το κατάλαβα αυτό, και ελπίζω να το καταλάβετε και εσείς.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα κίνημα που δημιουργήθηκε για την εξάπλωση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας να μετατραπεί σε ένα μονομελές κόμμα που διέπεται από ένα καταστατικό του 17ου αιώνα.

Οριζόντιες οργανώσεις όπως η δική μας, για την επίλυση προβλημάτων, δεν μπορούν να το κάνουν μεταβιβάζοντας τη λύση σε ένα άτομο επειδή δεν θα ήταν σε θέση να εσωτερικεύσουν αυτήν τη λύση και να την εφαρμόσουν, αλλά πρέπει να ξεκινήσει μια αντίθετη διαδικασία: για να βεβαιωθείτε ότι η λύση αποφασίστηκε, τόσο κοινή, εσωτερικεύεται με ισχυρή ανάληψη ευθύνης εκ μέρους όλων και όχι μόνο ενός ατόμου. Ο πραγματικός μετασχηματισμός ενός οργανισμού όπως ο δικός μας συμβαίνει μόνο με αυτόν τον τρόπο.

Ο παροπλισμός των ατόμων με ανάθεση σε άτομο στους οριζόντιους οργανισμούς είναι ο κύριος λόγος της αποτυχία τους.

Υπάρχει όμως ένα ‘αλλά’. Η ανάληψη ευθύνης σημαίνει διακοπή της χρήσης ναρκωτικών, διακοπή της επιθυμίας να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας πραγματικότητας διαφορετικής από την τρέχουσα και την αντιμετώπισή της. Μαζί, με τους σωστούς χρόνους και μεθόδους.

Σαν οικογένεια, σαν κοινότητα που μαθαίνει από λάθη και εμπλέκεται χωρίς να κυνηγά ψευδείς μύθους, ψευδαισθήσεις ή ‘γαλάζιους’ πρίγκιπες που μπορούν να την σώσουν.

Ως εκ τούτου, προτείνω τη διαδικτυακή διαβούλευση με μέλη του Κινήματος 5 Αστέρων για την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα Rousseau (του Κινήματος).

Η ψηφοφορία σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, στην πραγματικότητα, θα εκθέσει το Κίνημα σε προσφυγές στο Δικαστήριο για την ακύρωσή του, όπως προβλέπεται στο ισχύον καταστατικό ότι τα εργαλεία μέσω των οποίων η ένωση προτείνει να οργανώσει τις τηλεματικές μεθόδους διαβούλευσης των μελών της, αυτές που αναφέρονται στην πλατφόρμα Rousseau (άρθρο 1), και ότι η επαλήθευση των προσόντων των ψηφοφόρων και η καταμέτρηση των ψήφων πραγματοποιούνται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα της ίδιας πλατφόρμας Rousseau (άρθρα 4 και 6).

Ζήτησα λοιπόν από τον Davide Casaleggio (γιός του συνιδρυτή του Κινήματος και διαχειριστής της πλατφόρμας Rousseau) να επιτρέψει τη διεξαγωγή αυτής της ψηφοφορίας στην πλατφόρμα Rousseau, και δέχθηκε.

Στη συνέχεια, θα ζητήσω από τη νεοεκλεγείσα διευθύνουσα επιτροπή να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης από τώρα έως το 2023. Κάτι συγκεκριμένο, αναφέροντας στόχους, πόρους, χρόνους, τρόπους πραγματικής συμμετοχής και, πάνω απ’όλα, συμφωνία για ένα μακροπρόθεσμο όραμα μέχρι το 2050.

Αυτό περιμένουν οι πολίτες, τα μέλη και οι ψηφοφόροι.

Ένα σαφές όραμα για το που θέλουμε να πάμε και πώς.

Ο λόγος, το τι, και πώς.

Ήταν πάντα η δύναμή μας: να επιτρέψουμε σε όλους να ξέρουν ποιο θα είναι το ταξίδι και να καλωσορίσουμε όσους είναι έτοιμοι για έναν μεγάλο περίπατο.

Ψηλά οι καρδιές!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος