«Ο Μενέντεζ νομίζω είναι… Έλληνας» — Ύμνοι Μπάιντεν για τη συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ στην τελετή για την 25η Μαρτίου

Στιγμές συγκίνησης και εγκάρδια λόγια για τις κοινές αξίες που διέπουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημάδεψαν τη λαμπρή τελετή στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ ύμνησε τη χώρα μας, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

«Ήταν ένα τραγικό, τραγικό ατύχημα, και βρίσκονται στις προσευχές μας. Και η Τζιλ και εγώ, και ο αμερικανικός λαός, λυπηθήκαμε βαθιά από αυτή την τραγωδία» είπε ο Τζο Μπάιντεν.

O Aμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην πολυετή συμμαχία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας: «Και το βλέπουμε σήμερα, καθώς τα έθνη μας ενώνονται, για να υποστηρίξουν τον γενναίο λαό της Ουκρανίας, που αγωνίζεται για τις ίδιες αξίες, για τις οποίες αγωνίστηκαν οι Έλληνες και οι Αμερικανοί πατριώτες όλα αυτά τα χρόνια».

Ο ίδιος μίλησε και για την στενή προσωπική σχέση του με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, που μετράει πολλές δεκαετίες. «Το παρατσούκλι που είχα από νωρίς όταν κέρδισα 3.200 ψήφους στις εκλογές για τη Γερουσία όταν ήμουν 29 ετών, ήταν Τζο Μπαϊντενόπουλος. Νομίζετε ότι αστειεύομαι. Όχι. Δεν αστειεύομαι. Ετσι δεν είναι; Δεν αστειεύομαι, λόγω της πολύ μεγάλης υποστήριξής που είχα από την ελληνοαμερικανική κοινότητα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει στην ομιλία του τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την αγάπη και την στήριξη που έχει δείξει στον ελληνισμό, αλλά και στους Ουκρανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αστειευόμενος ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε Ελληνα τον πρόεδρο της Επιτροπης Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, λέγοντας: «Έχουμε έναν κύριο εκεί, που νομίζω ότι είναι Ελληνας. Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να ξέρετε γι’ αυτόν. Πρώτον, είναι πιο έξυπνος από εσάς και δεύτερον, είναι σκληρός».

Στο μεταξύ, τις εντυπώσεις έκλεψε η Ελληνοαμερικανίδα Ρίτα Γουίλσον όταν ερμήνευσε το τραγούδι του Σταμάτη Κόκκοτα «Μία παρένθεση Μόνο», τραγουδώντας για πρώτη φορά στη γλώσσα της πατρίδας της, όπως είπε η ίδια.

Ακολούθησε ο διάλογος:

  • Είσαι όμορφη. Η φωνή σου είναι όμορφη. Το ταλέντο σου είναι απίστευτο.
  • Ευχαριστώ.
  • Το μόνο που με ανησυχεί είναι το γούστο σου στους άνδρες.
  • Τομ Χανκς έλα εδώ. Θέλεις να πεις τίποτα;
  • Εγώ όχι δεν είμαι Ελληνας. Αλλά είχα το μυαλό να παντρευτώ Ελληνίδα.

Στη δεξίωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η ελληνίδα Πρέσβης στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, διπλωμάτες και επιχειρηματίες.

Η ελληνική και η ιρλανδική κοινότητα είναι οι μόνες στις ΗΠΑ που γιορτάζουν κάθε χρόνο την εθνική τους επέτειο στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος