Ο Μασκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που χάνει 200 δισ. δολάρια

Array

Περίπου δύο χρόνια αφότου έγινε ο δεύτερος άνθρωπος στην ιστορία που συγκέντρωσε περιουσία άνω των 200 δισ. δολαρίων, ο Ίλον Μασκ είναι τώρα ο πρώτος άνθρωπος που την έχασε.

Το 2022, ο Μασκ βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της ετήσιας λίστας δισεκατομμυριούχων του Forbes, εκτοπίζοντας τον πρώην πρόεδρο της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Μασκ είχε γίνει ο δεύτερος άνθρωπος που αύξησε την καθαρή του αξία σε περισσότερα από 200 δισ. δολάρια, λίγους μήνες αφότου ο Μπέζος έκανε το ίδιο.

Η περιουσία του έφτασε τα 340 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο του 2021. Τον Απρίλιο, το αφεντικό της Tesla και του Twitter είχε εκτιμώμενη καθαρή αξία 273,6 δισ. δολάρια. Δύο χρόνια νωρίτερα, βρισκόταν στην 31η θέση στον κόσμο στη λίστα του Forbes, με τις μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων του να διαμορφώνονται στα 72,24 δολάρια.

Τώρα, το αφεντικό της Tesla και του Twitter έχει διαγράψει δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του, πέφτοντας στα 137 δισ. δολάρια, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση της αξίας των μετοχών του στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων. Η αξία αυτή μειώθηκε κατά 65% το 2022, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το 2012, όταν έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα του Forbes, η καθαρή του αξία υπολογιζόταν σε 2 δισ. δολάρια.

Ο Μασκ ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν τον ξεπέρασε ο Ευρωπαίος μεγιστάνας της μόδας Μπερνάρ Αρνό.

Η πτώση των μετοχών της Tesla ήταν τόσο απότομη, και ο Μασκ πούλησε τόσες πολλές για να καλύψει την υπέρογκη αγορά του Twitter ύψους 44 δισ. δολαρίων, ώστε η Tesla δεν αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο περιουσιακό του στοιχείο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η συμμετοχή του στην Space Exploration Technologies Corp, ή SpaceX, ύψους 44,8 δισ. δολαρίων υπερβαίνει τα περίπου 44 δισ. δολάρια που κατέχει σε μετοχές της Tesla.

Ο Μασκ έχει αντιμετωπίσει διεθνή κριτική για την διαχείρισή του στο Twitter, όπου απέλυσε εκατοντάδες υπαλλήλους, έθεσε σε διαθεσιμότητα δημοσιογράφους που καλύπτουν τις εταιρείες του, σταμάτησε να ρυθμίζει τη διάδοση της παραπληροφόρησης της Covid-19 και επέτρεψε σε νεοναζιστές χρήστες και άλλους λογαριασμούς που είχαν απαγορευτεί προηγουμένως να επιστρέψουν.

Πρόσφατα απέλυσε επίσης επιστάτες στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, αναγκάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένους υπαλλήλους του Twitter να φέρνουν το δικό τους χαρτί τουαλέτας στην εργασία τους.

Εν τω μεταξύ, η Tesla προσέφερε στους Αμερικανούς αγοραστές έκπτωση 7.500 δολαρίων σε ορισμένα από τα μοντέλα της και η εταιρεία φέρεται να μειώνει την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της στη Σαγκάη.

Ο ίδιος έχει απορρίψει σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες για την πτώση των εταιρειών του, επικρίνοντας αντ’ αυτού την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την αύξηση των επιτοκίων.

«Η Tesla λειτουργεί καλύτερα από ποτέ!» έγραψε στο Twitter τον περασμένο μήνα. «Δεν ελέγχουμε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα εδώ».

Πηγή: indpendent.co.uk.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος