Ο Μάριο Ντράγκι στο Women Political Leaders Summit 2021: Η Ιταλία θα επενδύσει 7 δισ. ευρώ για την ισότητα των φύλων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι παρευρέθη σήμερα μέσω βιντεομηνύματος στο Women Political Leaders Summit 2021 (Σύνοδος Κορυφής των Γυναικών Πολιτικών Ηγετών) του Βερολίνου και προέβη σε δηλώσεις για το μείζον χρόνιο θέμα της ισότητας των φύλων, με σημαντικές αναφορές στην Ιταλία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεών του Μάριο Ντράγκι.

Κάθε μέρα, εκατομμύρια νεαρά κορίτσια μαθαίνουν με τον σκληρότερο τρόπο πως δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Γίνονται διακρίσεις, μερικές φορές με βίαιο τρόπο. Πρέπει να αποδεχτούν παρά να επιλέξουν, να υπακούσουν αντί να επινοήσουν. Αυτό απλά επειδή είναι γυναίκες. Αυτό δεν είναι μόνο ανήθικο και άδικο. Είναι επίσης κοντόφθαλμο.

Οι οικονομίες μας χάνουν μερικά από τα καλύτερα ταλέντα μας. Οι κοινωνίες μας αγνοούν μερικούς από τους καλύτερους μελλοντικούς ηγέτες μας. Η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα. Σε όλο τον κόσμο, τα κορίτσια αντιμετωπίζουν πολιτισμικές προκαταλήψεις και στερεότυπα από πολύ νεαρή ηλικία.

Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι 27 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από ότι στους άνδρες. Σε ορισμένες περιοχές, το κενό είναι πάνω από 50 μονάδες. Μόνο 22 χώρες έχουν γυναίκες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. 119 χώρες – συμπεριλαμβανομένης της δικής μου – δεν είχαν ποτέ καμία.

Έχουν γίνει ορισμένες βελτιώσεις, αλλά η πρόοδος παραμένει πολύ αργή και μπορεί να αντιστραφεί. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι γυναίκες έχασαν τις δουλειές τους με ταχύτερο ρυθμό από ότι οι άνδρες.

Τα lockdown οδήγησαν στο κλείσιμο σχολείων και κέντρων ημερήσιας φροντίδας, κάτι που είχε σοβαρές επιπτώσεις στις γυναίκες. Το παγκόσμιο χάσμα των φύλων έχει αυξηθεί, ιδίως όσον αφορά την πολιτική συμμετοχή των γυναικών. Με τον τρέχοντα ρυθμό, η ισότητα των φύλων στις υπουργικές θέσεις δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2077.

Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η προώθηση της ίσης πρόσβασης και των ευκαιριών στην εκπαίδευση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα στερεότυπα των φύλων και να αυξήσουμε το ποσοστό εγγραφής γυναικών σε επιστημονικά θέματα στο σχολείο. Πρέπει να δημιουργήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού όσον αφορά την αγορά εργασίας. 

Πρέπει να καλύψουμε το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων και να αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα ευημερίας μας για να βοηθήσουμε την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των γυναικών. Και πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών στην πολιτική, υποστηρίζοντας τις γυναίκες Ηγέτες σε όλο τον κόσμο.

Στην Ιταλία, στοχεύουμε να επενδύσουμε τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026 για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε επιστημονικά και τεχνικά θέματα από κορίτσια και γυναίκες. Θέλουμε να επεκτείνουμε τα νηπιαγωγεία και τις υπηρεσίες του δημοτικού για να βοηθήσουμε τις εργαζόμενες μητέρες. Διαθέτουμε κεφάλαια σε γυναίκες επιχειρηματίες και εισάγουμε μια ρήτρα υπό όρους για να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις θα προσλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η Ιταλία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη στον αριθμό των γυναικών στο Κοινοβούλιο. Το 2004, μόνο το 9,9% των συνολικών μελών του Κοινοβουλίου ήταν γυναίκες. Σήμερα, είναι 35,8%.

Η κυβέρνησή μας έχει τον υψηλότερο αριθμό γυναικών υπογραμματειών (υφυπουργών παρά τον Πρωθυπουργό) στην ιστορία της Ιταλίας. Ορίσαμε επίσης την πρώτη γυναίκα ως επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών. Ωστόσο, αυτά είναι μόνο τα αρχικά βήματα.

Η Ιταλία κατέχει την Προεδρία του G20 φέτος. Τον Αύγουστο, θα πραγματοποιήσουμε Υπουργικό Συνέδριο για τη Γυναικεία Ενδυνάμωση. Είναι το πρώτο στην ιστορία του G20.

Υποστηρίζουμε σταθερά τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Γυναίκες Πολιτικοί Ηγέτες ώστε να δημιουργήσουν ένα ισχυρό δίκτυο διεθνών γυναικών. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες ηγέτες σε όλο τον κόσμο να ενδυναμώσουν άλλες γυναίκες. Το χρωστάμε σε εκατομμύρια κορίτσια και στην κοινωνία μας συνολικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος