«Ο Μακρόν τρομάζει τη Γερμανία» – Η κακοφωνία της Ευρώπης στη στήριξη της Ουκρανίας

Σύνοψη
  • Απομονωμένη η Γαλλία στο θέμα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ο Γερμανός Καγκελάριος είπε ένα καθαρό «όχι» στις σκέψεις του Μακρόν για αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία. Τη θέση του Σολτς συμμερίζονται οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες σήμερα.

Είτε με περιγραφικούς τίτλους: «Ο Σολτς αποκλείει αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία» Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

Είτε με σχολιαστικούς:

«Η πρόταση του Μακρόν διασπά την Ευρώπη», Handelsblatt

«Ο Μακρόν απομονώνεται στην Ευρώπη», Tagesspiegel

«Ο Μακρόν τρομάζει τη Γερμανία» tageszeitung (taz)

Ακόμα και εκείνοι από την συμπολίτευση (Πράσινοι, Φιλελεύθεροι FDP), είτε τη συντηρητική, αξιωματική αντιπολίτευση CDU/CSU, που ασκούν κριτική στον Σολτς ότι τραβάει συνέχεια χειρόφρενο στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία, αναγνωρίζουν ότι η αυτοσυγκράτηση του καγκελάριου στο ζήτημα της αποστολής στρατιωτών είναι η σωστή και ενδεδειγμένη στάση.

Σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο Μακρόν με το άλμα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων επιχειρεί να καλύψει την υστέρηση της Γαλλίας στην ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα και πολεμοφόδια.

Το γεγονός ότι κανένας στην Ευρώπη δεν ακολούθησε τον Μακρόν στο θέμα αυτό αναβαθμίζει αυτόματα τον ρόλο του Σολτς, που επισημαίνει συχνά ότι η Γερμανία είναι μετά τις ΗΠΑ η χώρα που δίνει τη μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η νέα κόντρα με την αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία δείχνει ότι ο γαλλο-γερμανικός άξονας δεν λειτουργεί. Και δεν λειτούργησε από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Σολτς είναι σταθερά προσηλωμένος στην Ουάσιγκτον και στον Τζο Μπάιντεν. Η Γερμανία αγοράζει F-35 και μπαίνει στην αμερικανική ομπρέλα προστασίας ατομικών όπλων. Ο Σολτς απορρίπτει την προσφορά της γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας που προτείνει ο Μακρόν, γιατί δεν τη θεωρεί επαρκή και ρεαλιστική.

Σήμερα, μία κοινή στάση Βερολίνου και Παρισιού θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα για το μέτωπο των υποστηρικτών της Ουκρανίας. Όχι μόνον αυτό δεν συμβαίνει, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος δεν επεδίωξε κανέναν συντονισμό με τον Γερμανό καγκελάριο στην οργάνωση της συνάντησης του Παρισιού. Αποτέλεσμα είναι να στέλνει η Ευρώπη μηνύματα κακοφωνίας στη Μόσχα και τον Πούτιν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος