Ο Καναδάς επανεκκινεί την οικονομική βοήθεια προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Σύνοψη
  • Βοήθεια ύψους 25 εκ. δολαρίων Καναδά ξεπαγώνει η Οττάβα.
  • Νορβηγός ΥΠΕΞ: Και άλλες χώρες κάνουν δεύτερες σκέψεις για επανεκκίνηση της χρηματοδότησης.

Ο Καναδάς σκοπεύει να εκκινήσει και πάλι την οικονομική στήριξη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, λίγες εβδομάδες μετά το πάγωμα της χρηματοδότησης λόγω των ισραηλινών ισχυρισμών ότι τουλάχιστον 12 άτομα από το προσωπικό της υπηρεσίας συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανώνυμες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το CBC News, η Οττάβα σχεδιάζει να προχωρήσει σε προγραμματισμένη πληρωμή 25 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ) τον Απρίλιο και να ανακοινώσει ένα νέο κύκλο χρηματοδότησης.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης του Καναδά, που επιβλέπουν την οικονομική βοήθεια, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες του ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Εάν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ, ο Καναδάς θα είναι από τις πρώτες χώρες που ξεπαγώνουν τη χρηματοδότηση προς ένα οργανισμό που απασχολεί μόνο στη Γάζα 13.000 άτομα για τη διαχείριση σχολείων, νοσοκομείων και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά και για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Προς το παρόν, καμία από τις 16 χώρες που διέκοψαν χρηματοδότηση ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων προς την UNRWA δεν έχει αναιρέσει ακόμη την απόφασή της, δήλωσε χθες η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, Ζιλιέτ Τούμα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Πολλές από αυτές τις χώρες πλέον είναι πιθανό να έχουν δεύτερες σκέψεις και οι πληρωμές θα μπορούσαν να επαναληφθούν σύντομα, δήλωσε από την πλευρά του ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, μιας χώρας που δεν διέκοψε σε καμία στιγμή τη ροή κονδυλίων προς την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι είχε δηλώσει ότι η υπηρεσία λειτουργεί οριακά λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης από πολλές χώρες, η οποία προκλήθηκε από ισραηλινές κατηγορίες τον Ιανουάριο περί εμπλοκής τουλάχιστον 12 στελεχών της στις επιχειρήσεις της Χαμάς.

Ο Καναδάς επανεκκινεί την οικονομική βοήθεια προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι σε αναμονή της ανθρωπιστικής βοήθειας (AP Photo/Mahmoud Essa)

Οι ισχυρισμοί του Ισραήλ εξετάζονται σε ανεξάρτητη εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ  και μέχρι να βγει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, τα συγκεκριμένα μέλη της UNRWA έχουν τεθεί σε αργία.

Το Τελ Αβίβ έχει ζητήσει εδώ και καιρό την εξάρθρωση της, υποστηρίζοντας ότι η αποστολή της είναι πλέον ξεπερασμένη και επιπλέον ενισχύει τα αντι-ισραηλινά αισθήματα στο προσωπικό της, στα σχολεία που λειτουργεί και στην ευρύτερη κοινωνική της αποστολή.

Από την πλευρά της, η UNRWA απορρίπτει κάθετα αυτούς τους ισχυρισμούς.

Πηγές: Reuters, CBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος