Ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού στην ΕΡΤ: Παγκοσμίως ελκυστική μια ιταλο-ελληνική αλληλοσύνδεση των πέτρινων θεάτρων

«Μια αλληλοσύνδεση των ελληνο-ιταλικών πέτρινων θεάτρων θα ήταν πραγματικά κάτι ελκυστικό για ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Dario Franceschini, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της συνάντησης των Υπουργών Πολιτισμού του G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 29 και 30 Ιουλίου.

Κατα την διάρκεια της συνάντησης με δημοσιογράφους, στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ιταλίας, ο Υπουργός απάντησε σε ερώτηση του ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή, σχετικά με τις διμερείς σχέσεις αλλά και τυχόν συμφωνιών που ενδέχεται να υλοποιηθούν ή να προταθούν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία έως το τέλος του ιταλικού G20.

«Κύριε Υπουργέ, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ του Έλληνα ομολόγου σας, της Υπουργού κας Μενδώνη, και της Ιταλίδας Πρέσβειρας στην Αθήνα, κας Falcinelli. Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκαν για την αρχαιολογία και την κοινή χιλιετή κληρονομιά.

Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε σχετικά με το αν έχει προγραμματιστεί με την Ελλάδα κάποια διμερή πρωτοβουλία ή συμφωνία που ίσως να υλοποιηθεί έως το τέλος του ιταλικού G20;»

«Έχουμε πραγματικά πολλά κοινά με την Ελλάδα. Έχω συναντήσει πολλές φορές την Ελληνίδα συνάδελφό μου, την οποία σέβομαι πολύ. Σκεφτήκαμε επίσης να δημιουργήσουμε από κοινού ένα έργο, γιατί γνωρίζετε ότι οι δεσμοί μας είναι πολύ παλιοί.

Γνωρίζετε ότι η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή των Αθηνών είναι επίσης ένα από τα σημεία αναφοράς των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Ελλάδα, τα οποία διεξάγουμε εμμέσως μέσω πανεπιστημίων σε διάφορες τοποθεσίες.

Όμως, εκτός από το θέμα της αρχαιολογίας, θα ήθελα πολύ να υπάρχει ένα πρόγραμμα μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας με επίκεντρο τα λεγόμενα πέτρινα θέατρα. Εργαζόμαστε σε ένα ιταλικό σχέδιο, μαζί με το Αρχαίο Δραματικό Ινστιτούτο της Siracusa, για την ενίσχυση αυτής της εξαιρετικής κληρονομιάς. 

Ανάμεσα στα πέτρινα θέατρα υπάρχουν εκείνα που είναι γνωστά και που χρησιμοποιούνται, όπως το θέατρο της Siracusa και της Taormina, αλλά υπάρχουν και άλλα όμορφα μέρη που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, δηλαδή την παράσταση. Πιστεύω πως μια αλληλοσύνδεση των ελληνο-ιταλικών πέτρινων θεάτρων θα ήταν πραγματικά κάτι ελκυστικό για ολόκληρο τον κόσμο».

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος