Η Παλαιστίνη χαιρέτησε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με πλειοψηφία 4 ψηφισμάτων υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης, ιδίως όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους εποικισμούς.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Riyad al-Maliki δήλωσε ότι, η ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα «αντανακλά την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας προς τους Παλαιστίνιους».
Θεώρησε επίσης ότι «η ψηφοφορία αποτελεί σαφή ένδειξη της διεθνούς συναίνεσης σχετικά με τις αποφάσεις σχετικά με την Παλαιστίνη στη Γενική Συνέλευση, οι οποίες συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού».
Τόνισε ακόμη, τη σημασία αυτών των αποφάσεων και την ανάγκη εφαρμογής τους ως νομικού και ηθικού αποθέματος των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και του νόμιμου αγώνα του να τερματίσει την ισραηλινή κατοχή και να επιτύχει τα αναφαίρετα δικαιώματά του, το κύριο από τα οποία είναι το δικαίωμα στην αυτοπροσδιορισμό (self-determination) και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με βάση το ψήφισμα 194.
Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών, 157 χώρες ψήφισαν υπέρ της απόφασης της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), ενώ 5 χώρες την καταψήφισαν (Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Νήσοι Μάρσαλ και Μικρονησία) και 4 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.
141 χώρες ψήφισαν υπέρ ψηφίσματος σχετικά με τους ισραηλινούς εποικισμούς στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ενώ 7 χώρες (Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Ουγγαρία, Νήσοι Μάρσαλ, Ναούρου και Μικρονησία) το καταψήφισαν και 21 χώρες απείχαν.
Ψήφισμα για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες υπερψηφίστηκε από 157 χώρες και το Ισραήλ απομονώθηκε με τη μοναδική ψήφο «κατά», ενώ 10 χώρες απείχαν.
Όσον αφορά την τελευταία απόφαση, αφορά την περιουσία των Παλαιστινίων προσφύγων (εντός Ισραήλ) και τα έσοδα που προέρχονται από αυτήν 153 χώρες ψήφισαν «ναι», 6 χώρες ψήφισαν κατά (Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, και Ναουρού), και 6 χώρες απείχαν.
Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι δεσμευτικές και εκδίδονται ετησίως από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει 193 μέλη.
Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος