Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα ζητήσει από την Αλγερία «συγχώρεση» για την περίοδο της αποικιοκρατίας

Array

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι δεν θα ζητήσει από τους Αλγερινούς «συγχώρεση» για την περίοδο του γαλλικού αποικισμού της χώρας τους, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δεχόταν τον Αλγερινό ομόλογό του Abdelmadjid Tebboune στο Παρίσι φέτος για να συνεχίσει να εργάζεται μαζί του για το αρχείο μνήμης και συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό προέκυψε σε μια μακροσκελή συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε από τον Αλγερινό συγγραφέα Kamel Daoud και δημοσιεύτηκε από τη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα “Le Point” το βράδυ της Τετάρτης.

“Δεν χρειάζεται να ζητήσω συγχώρεση, δεν είναι αυτός ο στόχος. Η λέξη θα κόψει όλους τους δεσμούς”, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί είναι να πούμε: «Ζητούμε συγγνώμη και ο καθένας μας ακολουθεί τον δρόμο του»», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν τόνισε ότι «το έργο της μνήμης και της ιστορίας δεν είναι ένας αφηρημένος υπολογισμός, είναι ακριβώς το αντίθετο».

Εξήγησε ότι το έργο της μνήμης και της ιστορίας «σημαίνει να αναγνωρίζεις ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να περιγραφούν, πράγματα που δεν μπορούν να κατανοηθούν, πράγματα που δεν μπορούν να αποδειχθούν, πράγματα που μπορεί να μην συγχωρηθούν».

Το θέμα της απολογίας της Γαλλίας για το αποικιακό παρελθόν της στην Αλγερία, μεταξύ 1830 και 1962, βρίσκεται στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων και των επαναλαμβανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το 2020, η Αλγερία έλαβε με μισή καρδιά μια έκθεση που είχε ετοιμάσει ο Γάλλος ιστορικός Benjamin Stora, κατόπιν ανάθεσης από τον Macron, στην οποία ζητούσε μια σειρά πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών. Η έκθεση στερούνταν οποιασδήποτε σύστασης για να ζητήσει συγγνώμη ή να εκφράσει τύψεις, κάτι που απαιτεί συνεχώς η Αλγερία.

Στη συνέντευξή του, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Abdelmadjid Tebboune θα μπορέσει να έρθει στη Γαλλία το 2023» για να συνεχίσει ένα «άνευ προηγουμένου έργο φιλίας» μετά την επίσκεψη που έκανε ο ίδιος ο Μακρόν στην Αλγερία τον περασμένο Αύγουστο 2022.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν αυτή η επερχόμενη επίσκεψη στο Tebboune στη Γαλλία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συμμετοχή του προσκεκλημένου προέδρου σε μια τελετή τιμής μπροστά από το μνημείο του Αλγερινού Εμίρη Abdelkader στο νεκροταφείο των ηρώων της αντίστασης στην αποικιοκρατία στην πόλη Amboise, νοτιοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας, Παρισιού, ο Μακρόν είπε ότι ένα τέτοιο θέμα θα ήταν «μια πολύ όμορφη και πολύ δυνατή στιγμή», είπε, προσθέτοντας, «Ελπίζω να συμβεί».

Ο Μακρόν θεώρησε ότι η διεξαγωγή μιας τέτοιας τελετής “θα έχει νόημα στην ιστορία του αλγερινού λαού. Για τον γαλλικό λαό, θα είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουν συχνά κρυμμένες αλήθειες”.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Εμίρης Abdelkader (1808-1883) συνελήφθη στο Amboise με πολλά μέλη της οικογένειάς του από το 1848 έως το 1852.

Ο Μακρόν διπλασίασε τις πρωτοβουλίες στο αρχείο μνήμης, αναγνωρίζοντας την ευθύνη του γαλλικού στρατού για τη δολοφονία του μαθηματικού Maurice Audin και του εθνικού δικηγόρου Ali Boumendjel κατά τη διάρκεια της «Μάχης της Αλγερίας» το 1957, και καταγγέλλοντας τα «αδικαιολόγητα εγκλήματα» που διέπραξε ο γαλλικός στρατός κατά τη σφαγή των Αλγερινών διαδηλωτών στο Παρίσι στις 17 Οκτωβρίου 1961.

Ωστόσο, οι συγγνώμες που περίμενε η Αλγερία για τον αποικισμό της δεν ήρθαν ποτέ, γεγονός που ματαίωσε τις πρωτοβουλίες του Μακρόν και αύξησε την παρεξήγηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ταξίδι του Μακρόν στην Αλγερία τον Αύγουστο βοήθησε να επανέλθουν οι διμερείς σχέσεις μετά την κρίση που πυροδότησε οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου τον Οκτώβριο του 2021 που κατηγορούσε το αλγερινό «στρατιωτικό πολιτικό σύστημα» ότι δημιούργησε «ενοικίαση μνήμης» και επίσης αμφισβήτησε την ύπαρξη Αλγερινού έθνους πριν από την αποικιοκρατία.

Στη συνέντευξή του στη Le Point, ο Μακρόν αναγνώρισε το λάθος των δηλώσεών του.

Είπε, «μπορεί να είναι μια αδέξια φράση και να έχει πληγώσει τα συναισθήματα» των Αλγερινών, θεωρώντας ταυτόχρονα ότι «αυτές οι στιγμές έντασης μας διδάσκουν. Πρέπει να ξέρετε πώς να απλώσετε ξανά το χέρι σας».
Κείμενο -Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

– Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν διόρισαν τον πρώτο τους πρεσβευτή στο Ισραήλ μετά από 30 χρόνια διμερών σχέσεων

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο διορίστηκε ο Μουχτάρ Μαμάντοφ ως ο πρώτος πρεσβευτής του Μπακού στο Ισραήλ μετά από 30 χρόνια διμερών σχέσεων.

Το Αζερμπαϊτζάν παρέχει επίσης περίπου το 40 τοις εκατό των εισαγωγών πετρελαίου του Ισραήλ, και τόσο ο Αλίεφ όσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν επαινέσει τη δύναμη των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους.

Το Ισραήλ έχει πρεσβεία στο Μπακού από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και υπήρξε σημαντικός στρατιωτικός υποστηρικτής του Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματικής υποστήριξής του στο Μπακού στη διαμάχη του με την Αρμενία για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος