Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κιζίλγιουρεκ στην ΕΡΤ: “Με τον Τατάρ απειλείται η ελευθέρια λόγου και έκφρασης”

Στα Κατεχόμενα βρίσκεται από χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, που προκαλεί η ακρίβεια, αλλά και το νέο πρωτόκολλο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας που οδηγεί σε μεγαλύτερη παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά του ψευδοκράτους.

Χθες εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι κατέβηκαν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, αντιδρώντας στην επιχείρηση της Άγκυρας να εντείνει τον εναγκαλισμό του ψευδοκράτους με την Τουρκία, μέσω ενός πρωτοκόλλου δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Μανιάνα Καλογεράκη, μίλησε με τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Ο Ερσίν Τατάρ θεωρείται μια προέκταση της τουρκικής κυβέρνησης στα κατεχόμενα και όχι μια τουρκοκυπριακή διοίκηση. Το νέο Πρωτόκολλο δεν είναι μόνο θέμα ακρίβειας και τρόπου ζωής – είναι και θέμα περιορισμού στην ελευθερία έκφρασης και πάρα πολλοί άνθρωποι θα είναι στους δρόμους το επόμενο διάστημα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κιζίλγιουρεκ, σημειώνοντας ότι η νέα συνεργασία Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ εξήγησε στην ΕΡΤ τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων ενάντια στις τουρκικές παρεμβάσεις, αλλά και την επιμονή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παραχώρηση Τουρκοκυπριακής υπηκοότητας σε όσο το δυνατόν περισσότερους Τούρκους έποικους. «Η Τουρκία μεταμορφώνει τα κατεχόμενα όπως θέλει. Πρόκειται για μια διαδικασία προσάρτησης, απλά δεν υπάρχει το τυπικό κομμάτι, διότι αν ο Ερντογάν το κάνει και τυπικά, αυτό θα αποτελέσει μια τεράστια πρόκληση για την διεθνή κοινότητα.

Βεβαίως, η Τουρκοκυπριακή υπηκοότητα έχει άμεση προέκταση και σε περίπτωση δημοψηφίσματος, καθώς όλοι οι έποικοι θα ψηφίσουν υπέρ της Τουρκίας».

Εν μέσω κορύφωσης των αντιδράσεων, ο ευρωβουλευτής Τουρκοκυπριακής καταγωγής αναφέρεται και στο Κυπριακό τονίζοντας πως θα πρέπει να περιμένουμε συνέχιση των εργασιών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων , ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Τουρκοκύπριοι να εξετάσουν το θέμα των ΜΟΕ, αλλά με μια σημαντική παράμετρο:  Αυτήν που αφορά την συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Με στόχο τον κατευνασμό των αντιδράσεων, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρίσκεται στα κατεχόμενα για διαβουλεύσεις με την ηγεσία μέχρι και την Δευτέρα το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης Ι. Κασουλίδης: «Ολοι πρέπει να καταλάβουν ότι όλα γίνονται γιατί ο Ερντογάν δεν μπορεί να παίξει το χαρτί της οικονομίας για την Τουρκία»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος