Ο Ερντογάν ζητά τη στήριξη Ρωσίας και Ιράν απέναντι στους Κούρδους της Συρίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού) προσπαθεί να διχάσει τη Συρία, με τη στήριξη ξένων δυνάμεων και ότι θα ήταν προς όφελος του συριακού λαού να την «ξεφορτωθεί».

Μιλώντας στην τριμερή σύνοδο κορυφής που οργανώθηκε στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή των ηγετών της Ρωσίας και του Ιράν, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία βλέπει πως οι δύο αυτές χώρες αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά την ασφάλειά της, όμως «τα λόγια δεν αρκούν». Πρόσθεσε ότι ο αγώνας της Τουρκίας εναντίον της YPG και άλλων πολιτοφυλακών θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως του ποιος τις στηρίζει.

«Αυτό που αναμένουμε από τη Ρωσία και το Ιράν είναι η στήριξή τους απέναντι στην τρομοκρατία» επέμεινε, αφού αναφέρθηκε στις κυριότερες κουρδικές ομάδες που δρουν στη βορειοανατολική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου απειλεί ότι θα εισβάλει.

Από το 2016 η Τουρκία έχει κάνει τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, καταλαμβάνοντας εκτάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. Ο Ερντογάν λέει ότι η Άγκυρα θα στοχοθετήσει ξανά τη YPG, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας και του Ιράν.

Οι Σύροι θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι για τη χώρα τους, δηλώνει ο πρόεδρος του Ιράν – Συνάντηση του Αγιατολάχ Χαμενεΐ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν

Το Ιράν στηρίζει μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση, δήλωσε απόψε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, στην τριμερή σύνοδο με τη Ρωσία και την Τουρκία, η οποία διεξάγεται στην Τεχεράνη.

«Η τύχη της Συρίας θα έπρεπε να αποφασιστεί από τον λαό της, χωρίς ξένες παρεμβάσεις… Η παράνομη παρουσία των κατοχικών αμερικανικών δυνάμεων αποσταθεροποιεί τη Συρία (…) Η ισχυρή παρουσία του συριακού στρατού θα βοηθήσει να διατηρηθεί η (εδαφική) ακεραιότητα της χώρας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτες του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζήτησε να ενισχυθεί η συνεργασία της Τεχεράνης με τη Μόσχα, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η συνεργασία, μακροπρόθεσμα, του Ιράν με τη Ρωσία είναι πολύ επωφελής για τις δύο χώρες. Υπάρχουν συμφωνίες και συμβάσεις μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως» είπε, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν.

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ο Χαμενεΐ είπε ότι «ο πόλεμος είναι ένα σκληρό και δύσκολο γεγονός και το Ιράν δεν χαίρεται καθόλου όταν υποφέρουν απλοί άνθρωποι»

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος