Ο Ερντογάν επικρίνει απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για την ισλαμική μαντίλα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε έντονα τη Δευτέρα την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης να επιτρέψει υπό όρους την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στον χώρο εργασίας, κατηγορώντας την ότι απαρνείται τη θρησκευτική ελευθερία.

«Το Δικαστήριο πρέπει να αλλάξει όνομα. Αυτό το θέμα δεν έχει καμία σχέση, ούτε κοντινή ούτε μακρινή, με ένα δικαστήριο», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ένα Δικαστήριο που δεν ξέρει τι είναι η θρησκευτική ελευθερία», σημείωσε.

Την Πέμπτη, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε πως η απαγόρευση της μαντίλας μπορεί να δικαιολογηθεί «από την ανάγκη για τον εργοδότη να προβάλλει μια εικόνα ουδετερότητας στους πελάτες ή να αποφύγει τις κοινωνικές συγκρούσεις».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κατηγορεί τακτικά τις ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΕ για «ισλαμοφοβία».

Η Τουρκία έχει η ίδια μια πολύπλοκη ιστορία με την ισλαμική μαντίλα. Η χρήση της απαγορευόταν στους κρατικούς θεσμούς επί δεκαετίες, μέχρι που η κυβέρνηση Ερντογάν την επέτρεψε το 2013.

Πριν από τον Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει με σφοδρότητα την Κυριακή, την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη» και επιδεκτική στο «να τροφοδοτήσει το μίσος στο ισλάμ».

Στο Δικαστήριο, με έδρα το Λουξεμβούργο, είχαν προσφύγει δύο μουσουλμάνες που ζουν στη Γερμανία, η μία εργαζόμενη σε φαρμακείο, η άλλη ως παιδοκόμος. Αμφισβήτησαν ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στον χώρο εργασίας τους.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος