Ο επικεφαλής της UNRWA προειδοποιεί για το νέο ισραηλινό σχέδιο παράδοσης βοήθειας στη Γάζα – «Θα οδηγήσει σε δεύτερη Νάκμπα»

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε μιλώντας στο Middle East Eye ότι το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για την πλήρη κατάληψη της Γάζας, σε συνδυασμό με το νέο σχέδιο διανομής βοήθειας από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στον θύλακα, φαίνεται να αποτελεί προοίμιο μιας δεύτερης Νάκμπα.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, γενικός επίτροπος της UNRWA, επέκρινε επίσης το Ισραήλ για την αποστολή μιας μικρής φάλαγγας φορτηγών που μετέφεραν ζωτικής σημασίας προμήθειες στον θύλακα, λέγοντας ότι ήταν «πολύ λίγο» και ότι «όλοι στη Γάζα πεινάνε».

«Προς το παρόν, αυτό για το οποίο μιλάμε είναι μια σταγόνα σε μια θάλασσα από δυστυχία και ανάγκες», δήλωσε στο MEE.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια εντελώς κατασκευασμένη, ανθρωπογενή πείνα. Η πείνα βαθαίνει και η πείνα φαίνεται να χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ δέχεται σφοδρές πιέσεις και επικρίσεις, καθώς η παγκόσμια οργή αυξάνεται σταθερά μετά την επανέναρξη της πολιορκίας της Γάζας από το Ισραήλ πριν από 11 εβδομάδες, αφήνοντας σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού των 2,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στα πρόθυρα της πείνας, με τα αποθέματα φαρμάκων και καυσίμων να έχουν εξαντληθεί.

Οι σφοδρές επιθέσεις οδήγησαν σε προειδοποιήσεις από έναν μηχανισμό παρακολούθησης της πείνας του ΟΗΕ και προκάλεσε πρωτοφανείς επικρίσεις από τους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Γαλλίας.

Οι χώρες αυτές προειδοποίησαν ότι θα αναλάβουν «συγκεκριμένη δράση», συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, εάν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα και την πολιορκία της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, ωστόσο, αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τη διεθνή κατακραυγή.

Την Τετάρτη, ο Νετανιάχου επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησής του να καταλάβει πλήρως τη Γάζα και να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα διανομής βοήθειας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και θα αντικαταστήσει ουσιαστικά όλη την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στη Γάζα.

Το σύστημα θα διαχειρίζεται ένας φορέας με έδρα τη Γενεύη, το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας, το οποίο θα διαχειρίζεται την παράδοση της βοήθειας σε Παλαιστίνιους που θα έχουν επιλεγεί εκ των προτέρων σε μια σειρά από κέντρα διανομής στα νότια του θύλακα.

Ο Νετανιάχου περιέγραψε το σχέδιο σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Τετάρτη, λέγοντας ότι αποσκοπεί στο να εμποδίσει τη Χαμάς να ελέγχει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Το σχέδιο έχει τρία στάδια: το πρώτο περιλαμβάνει την είσοδο «βασικών προμηθειών τροφίμων» στη Γάζα- το δεύτερο συνεπάγεται τη δημιουργία σημείων διανομής τροφίμων που διαχειρίζονται αμερικανικές εταιρείες και θα διασφαλίζονται από τον ισραηλινό στρατό- στο τρίτο στάδιο, είπε ο Νετανιάχου, το Ισραήλ σχεδιάζει να δημιουργήσει μια «αποστειρωμένη ζώνη» στη νότια Γάζα, όπου ο άμαχος πληθυσμός θα μετακινηθεί από τις ζώνες μάχης.

«Σε αυτή τη ζώνη -ελεύθερη από τη Χαμάς- ο λαός της Γάζας θα λάβει όλη την έκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Μέσο εξαναγκαστικού εκτοπισμού του πληθυσμού»

Όμως αξιωματούχοι του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Λαζαρινί, απέρριψαν το σχέδιο ως μια προσπάθεια να αντικατασταθεί το υπάρχον σύστημα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Γάζα.

«Η ερώτησή μου για να ξεκινήσω είναι γιατί να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό;», διερωτήθηκε ο γενικός επίτροπος της UNRWA.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε ότι πριν από την τρέχουσα πολιορκία, ο ΟΗΕ και οι ΜΚΟ-εταίροι του είχαν καταφέρει να αποτρέψουν τον λιμό. Αλλά οι προσπάθειές τους έχουν έκτοτε ανατραπεί από την ανανεωμένη απαγόρευση της βοήθειας.

«Είδαμε κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, πριν από δύο μήνες ή δυόμισι μήνες, ότι όταν δεν υπάρχουν εμπόδια, δεν υπάρχουν κωλύματα, ότι η ανθρωπιστική κοινότητα ήταν σε θέση να αυξήσει σημαντικά τη βοήθειά της και να φτάσει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», είπε.

Ακόμα περιέγραψε το σχέδιο βοήθειας ως «μέσο εξαναγκαστικού εκτοπισμού του πληθυσμού», καθιστώντας το ουσιαστικά έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Επισήμανε ότι το σχέδιο φαίνεται να εντάσσεται στην πρόθεση του ισραηλινού στρατού να εκτοπίσει τον πληθυσμό από το βόρειο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ακόμα επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις λειτουργούν σήμερα 400 σημεία διανομής τροφίμων σε όλη τη Γάζα. Ωστόσο, το νέο ίδρυμα συγκεντρώνει την παροχή βοήθειας σε καθορισμένες περιοχές στο νότο, απαιτώντας από τους ανθρώπους να ταξιδεύουν από όλο τον θύλακα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα και προμήθειες πριν επιστρέψουν στις αρχικές τους τοποθεσίες.

«Με το νέο σύστημα, οι άνθρωποι καλούνται να πάνε σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες, πράγμα που σημαίνει ότι αναγκάζει τους ανθρώπους να μετακινηθούν από εκεί που βρίσκονται και, στην πραγματικότητα, να ανασυνταχθούν γύρω από αυτό το σύμπλεγμα διανομής», εξήγησε. «Έτσι γίνεται ένα μέσο αναγκαστικής μετακίνησης του πληθυσμού».

Δεύτερον, όπως είπε ο Λαζαρινί το σχέδιο απαιτεί έλεγχο των αποδεκτών της βοήθειας, γεγονός που θα αντιβαίνει στους ανθρωπιστικούς κανόνες της διανομής βοήθειας χωρίς διακρίσεις.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν ευθυγραμμίζεται ή δεν τηρεί βασικές ανθρωπιστικές αρχές, όπως η ανεξαρτησία, η αμεροληψία, αλλά και η ανθρωπιά», είπε.

«Δεν θα μπορέσουν όλοι να πάνε, πράγμα που σημαίνει ότι αρκετοί άνθρωποι θα υποστούν διακρίσεις όσον αφορά τη βοήθεια», τόνισε.

«Αλλά και πρέπει να είσαι καλά στην υγεία σου για να μπορείς να περπατήσεις εκατοντάδες μέτρα – αν όχι χιλιόμετρα – για να πας να παραλάβεις το δέμα με τα τρόφιμα και να επιστρέψεις στην οικογένειά σου, κάτι που επίσης εκ των πραγμάτων θα αποκλείσει από το πρόγραμμα διανομής τη γυναίκα επικεφαλής του νοικοκυριού, για παράδειγμα, ή τους πιο ευάλωτους ή ηλικιωμένους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

«Δεν είναι δυνατόν μια ανθρωπιστική οργάνωση, η οποία σέβεται πραγματικά τις βασικές ανθρωπιστικές αρχές, να τηρεί ένα τέτοιο σύστημα», ανέφερε ακόμα και εξέφρασε αμφιβολίες ότι το νέο σύστημα θα καταφέρει να αντικαταστήσει το ανθρωπιστικό σύστημα του ΟΗΕ στη Γάζα. Είπε ότι ο στόχος του απέχει πολύ από το να είναι ανθρωπιστικός.

«Δεν νομίζω ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα πετύχει. Αλλά και αυτό το μοντέλο φαίνεται να τίθεται σε εφαρμογή προκειμένου να υποστηρίξει περισσότερο έναν στρατιωτικό στόχο παρά ένα πραγματικό ανθρωπιστικό μέλημα».

«Δεύτερη Νάκμπα»

Ο Λαζαρινί δήλωσε ότι το σχέδιο του Νετανιάχου για την πλήρη κατάληψη της Γάζας, σε συνδυασμό με το νέο σχέδιο διανομής βοήθειας, φαίνεται να αποτελεί προοίμιο μιας δεύτερης Νάκμπα.

«Αν η Γάζα δεν είναι πια γη για τους Παλαιστίνιους, θα θεωρηθεί από αυτούς ως η δεύτερη Νάκμπα τους».

Η Νάκμπα αναφέρεται στον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων στο πλαίσιο της δημιουργίας του κράτους Ισραήλ το 1948, όταν 750.000 εκτοπίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

Η UNRWA, τα μέλη του προσωπικού της οποίας είναι ως επί το πλείστον Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, έχει γίνει αποδέκτης ισραηλινών επιθέσεων από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023. Τουλάχιστον 310 από τους υπαλλήλους της έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό τους τελευταίους 19 μήνες και πάνω από το 80% των κτιρίων της έχει καταστραφεί.

Ο Λαζαρινί δήλωσε ότι ο οργανισμός συνεχίζει να λειτουργεί με το υπόλοιπο 12.000 προσωπικό του παρά τις συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις.

«Το προσωπικό μας βιώνει την ίδια μοίρα με τον πληθυσμό στη Γάζα», δήλωσε.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο, Κνέσετ, ψήφισε δύο νόμους τον Οκτώβριο του 2024 που απαγορεύουν στη UNRWA να λειτουργεί εντός του Ισραήλ και της κατεχόμενης Παλαιστίνης.

Οι νόμοι απαγορεύουν ουσιαστικά στη UNRWA να δραστηριοποιείται εντός του Ισραήλ, της Γάζας, της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ έκτοτε έκλεισε έξι σχολεία που λειτουργούσε η UNRWA στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η απαγόρευση έχει προκαλέσει μια εν εξελίξει υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπου τα κράτη ζητούν από το δικαστήριο να αποφανθεί σχετικά με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ βάσει του διεθνούς δικαίου να σέβεται τις ασυλίες και τα προνόμια των οργανισμών του ΟΗΕ και να διασφαλίζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό που βρίσκεται υπό την κατοχή του.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ τηρεί εδώ και καιρό εχθρική στάση απέναντι στην UNRWA. Στα τέλη Ιανουαρίου 2024 κατηγόρησε 12 εργαζόμενους της UNRWA για συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς, ισχυριζόμενο ότι είχαν διανείμει πυρομαχικά και είχαν βοηθήσει σε απαγωγές πολιτών.

Ωστόσο, μια έρευνα του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους δεν διαπίστωσε καμία απόδειξη για αδικήματα από το προσωπικό της UNRWA. Σημείωσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν είχε ανταποκριθεί σε αιτήματα για ονόματα και πληροφορίες και δεν είχε ενημερώσει «τη UNRWA για οποιαδήποτε συγκεκριμένη ανησυχία σχετικά με το προσωπικό της UNRWA από το 2011».

Πηγή: Middle East Eye

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος