Ο εφιάλτης του trafficking στην Ουκρανία: Διακινητές παριστάνουν γιατρούς για να ξεγελάσουν ασυνόδευτα παιδιά

Συγκλονίζουν οι μητέρες στην Ουκρανία. Κυριευμένες από τον φόβο να χάσουν την ζωή τους, γράφουν στις πλάτες των παιδιών τους τα στοιχεία τους για να τα παραλάβουν οι συγγενείς τους και να μην πέσουν σε επικίνδυνα χέρια. Η UNICEF έχει κρούσει, από την πρώτη στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου για τη δράση κυκλωμάτων παιδόφιλων και εμπόρων οργάνων, που παριστάνουν τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για να απάγουν εντός και εκτός της χώρας.

Παιδιά, αθώα θύματα του πολέμου, πέφτουν στα πλοκάμια εγκληματικών οργανώσεων και τα ίχνη τους χάνονται. Τα ίδια δηλώνουν ότι δεν φοβούνται για τον εαυτό τους αλλά για την οικογένειά τους, που άφησαν πίσω.

Περνούν τα σύνορα, μπαίνουν σε λεωφορεία, φορτηγά και αυτοκίνητα αγνώστων, αλλά κανείς δεν ελέγχει πραγματικά αν μεταφέρονται στους δηλωμένους προορισμούς” τόνισε η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, Σάντρα Πετρέκ.

Πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά δραπέτευσαν από τη φρίκη του πολέμου. Εύκολος στόχος των διακινητών όσα ταξιδεύουν απροστάτευτα, με την Unicef να έχει καταγράψει στα σύνορα περισσότερα από 6.000 ασυνόδευτα παιδιά.

Είναι σαν να υπάρχει μια συνέχεια, μια συνέχεια της βίας που ξεκινά για πολλούς ανθρώπους πριν καν εκτοπιστούν, εντείνεται όταν ταξιδεύουν και δεν τελειώνει ακόμα κι όταν βρεθούν σε καταφύγιο” σημείωσε η Πετρέκ.

Οι διακινητές εμφανίζονται σαν καλοί Σαμαρείτες. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του 34χρονου καταδικασμένου Βρετανού παιδόφιλου Adam Wyles που, προσποιούμενος τον γιατρό, βρέθηκε στα Ουκρανικά σύνορα για να βοηθήσει τα παιδιά.

Πρέπει να προσφέρουμε περισσότερη βοήθεια στα παιδιά. Υπάρχει ο κίνδυνος των εγκληματιών που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν τα παιδιά, που θα προσπαθήσουν με πλαστά πιστοποιητικά να τα φέρουν στην Ε.Ε. με σκοπό να τα πωλήσουν, με σκοπό το σωματεμπόριο” δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Ανήσυχοι γονείς γράφουν στην πλάτη των παιδιών τους το ονοματεπώνυμο και τηλέφωνα συγγενών, ώστε αν εκείνοι χαθούν, όσοι βρουν τα παιδιά ξέρουν πού να αποταθούν. Το Ευρωπαϊκό δίκτυο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων αλλά και η Europol ερευνούν δεκάδες περιπτώσεις παιδιών που αγνοούνται.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος