Ο εφιάλτης του λιμού στη Γάζα – Λιγοστές οι ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας πριν από το Ραμαζάνι στις 10 Μαρτίου

Κορυφώνεται η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, με τους αμάχους να εκλιπαρούν για λίγο αλεύρι και φάρμακα, την ώρα που παιδιά πεθαίνουν από πείνα και αφυδάτωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να ανοίξουν και άλλα περάσματα ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ εντός 24ωρων αναχωρεί το πρώτο πλοίο με βοήθεια από την Κύπρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να χτίσουν αποβάθρα στη Γάζα για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Τη δημιουργία αναμένεται να ανακοινώσει στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, ο Τζο Μπάιντεν, σε συνεργασία με το Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με το Λευκό Οίκο θα παίξει σημαντικό ρόλο και η Κύπρος.

Εκατοντάδες κάτοικοι συνωστίζονται για να μαζέψουν σακιά με αλεύρι στην πόλη της Γάζας. Κάποιοι μάλιστα μαζεύουν το χυμένο αλεύρι από το χώμα.

Με την πείνα και την εξαθλίωση να κυριαρχούν, Παλαιστίνιοι ενημερώνουν τον ΟΗΕ για την κατάσταση. Ο ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούν σχέδιο για περισσότερα περάσματα προς την Βόρεια Γάζα με το Ισραήλ να δίνει το πράσινο φως να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική οδός από τα ανατολικά.

Μάλιστα, καθώς η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν επισκέπτεται την Κύπρο εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη μεταφορά βοήθειας και από εκεί.

Μόλις τρεις μέρες πριν το Ραμαζάνι, παιδάκια στην Γάζα ξεχνούν για λίγο πείνα και πόλεμο. Ωστόσο η αποχώρηση της Χαμάς από τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο σβήνει τις ελπίδες να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός πριν την Κυριακή με τον Βενιαμίν Νετανιάχου να διαμηνύει πως ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει κανονικά τις επιχειρήσεις κατά μήκος της Γάζας.

Στην Ερυθρά θάλασσα όπου οι Χούθι κλιμακώνουν τις πυραυλικές τους επιθέσεις μέλη του Ινδικού Ναυτικού έσπευσαν σε βοήθεια του φορτηγού πλοίου «True Confidence» μετά την επίθεση που δέχθηκε. Οι τρεις νεκροί είναι τα πρώτα θύματα των ανταρτών της Υεμένης από τον Νοέμβριο που ξεκίνησαν την δράση τους.

Ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει ένα λιμάνι στη Γάζα για να μεταφέρει από εκεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει απόψε στο Κογκρέσο ότι έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να κατασκευάσει ένα λιμάνι στη Γάζα για να μεταφέρει δια θαλάσσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπως ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Απόψε, ο πρόεδρος θα ανακοινώσει στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι έδωσε εντολή στον στρατό να αναλάβει μια επείγουσα αποστολή για να φτιάξει ένα λιμάνι στη Γάζα», είπε η πηγή αυτή μιλώντας σε δημοσιογράφους. Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με «χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις και ανθρωπιστικούς εταίρους», πρόσθεσε ένας αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το λιμάνι, που θα είναι προσωρινό, θα αυξήσει τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τους Παλαιστίνιους στην εμπόλεμη ζώνη, καθώς θα φτάνουν καθημερινά «εκατοντάδες επιπλέον φορτία». Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συντονίσουν τα θέματα ασφαλείας με το Ισραήλ.

Θα συνεργαστούν επίσης με τον ΟΗΕ και με ανθρωπιστικές οργανώσεις αρωγής που «κατανοούν πώς γίνεται η διανομή βοήθειας στη Γάζα», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι οι πρώτες προμήθειες θα προέλθουν από την Κύπρο.

Για την αποστολή αυτή δεν θα χρειαστεί η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων, αλλά οι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν πάνω σε πλοία στα ανοιχτά της Γάζας. Η κατασκευή του λιμανιού θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι η Χαμάς καθυστερεί τη νέα συμφωνία με το Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων επειδή δεν έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει ασθενείς και ηλικιωμένους ομήρους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος