Ο εφευρέτης του χαπιού της άμβλωσης θεωρεί «σκανδαλώδη» την απαγόρευσή του

Η απαγόρευση του χαπιού της άμβλωσης είναι «σκανδαλώδης» και αποτελεί «βήμα προς τα πίσω για την ελευθερία των γυναικών», πιστεύει ο εφευρέτης του, ο Γάλλος επιστήμονας Etienne-Emile Baulieu, μετά το μέτρο που υιοθέτησε η αμερικανική πολιτεία Wyoming

Η δυτική αυτή πολιτεία έγινε την περασμένη Παρασκευή η πρώτη που απαγόρευσε τη χρήση των χαπιών άμβλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για μια νέα νίκη στην εκστρατεία των συντηρητικών κυβερνήσεων να αντιστρέψουν την πρόσβαση στην άμβλωση. Ο κυβερνήτης του Γουαϊόμινγκ, ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Γκόρντον, ζήτησε από τους νομοθέτες να προχωρήσουν περισσότερο και να συμπεριλάβουν την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στο σύνταγμα της εν λόγω πολιτείας και να το θέσουν σε ψηφοφορία των πολιτών.

«Πρόκειται για ένα πισωγύρισμα για την ελευθερία των γυναικών, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες γυναίκες, οι οποίες δεν θα έχουν τους πόρους να πάνε σε άλλη πολιτεία για να την αποκτήσουν», δήλωσε στο AFP ο 96χρονος ειδικός. Ιατρός στο επάγγελμα, ο Ετιέν-Εμίλ Μπολιέ ειδικεύτηκε στη μελέτη των στεροειδών ορμονών. Προσκεκλημένος να εργαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1961 κέρδισε την υποστήριξη του Γκρέγκορι Πίνκους, πατέρα του αντισυλληπτικού χαπιού, ο οποίος τον έπεισε να κάνει έρευνα για τις ορμόνες του φύλου.

Όταν επέστρεψε στη Γαλλία, ανέπτυξε μια αντι-ορμόνη που κατάφερε να εμποδίσει τη δράση της προγεστερόνης, απαραίτητης για την εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα. Το μόριο RU-846, που αναπτύχθηκε το 1982 με τη βοήθεια του εργαστηρίου Roussel-Uclaf, έγινε μια ασφαλής και λιγότερο τραυματική ιατρική εναλλακτική λύση στη χειρουργική άμβλωση.

Η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε μια σκληρή εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον του από ενώσεις κατά των αμβλώσεων που τον κατηγόρησαν ότι εφηύρε το «χάπι του θανάτου». Η άμβλωση, η οποία είχε νομιμοποιηθεί ως ομοσπονδιακό δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1973, επανήλθε σε αποκλειστικά κρατική αρμοδιότητα μετά από νέα απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής πέρυσι.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος