Ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται στις φυλακές σε όλο τον κόσμο έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό παγκοσμίως το 2021

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται στις φυλακές σε όλο τον κόσμο έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό παγκοσμίως το 2021, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία αναφέρει ότι 293 δημοσιογράφοι  ήταν φυλακισμένοι την 1η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, αναφέρει το Reuters.

Τουλάχιστον 24 δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια του ρεπορτάζ  και άλλοι 18 έχασαν τη ζωή τους σε συνθήκες που καθιστούν πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί εάν στοχοποιήθηκαν λόγω της δουλειάς τους, ανέφερε το CPJ στο ετήσιο δελτίο τύπου για την ελευθερία του τύπου και τις επιθέσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αν και οι λόγοι για τους οποίους οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ο αριθμός ρεκόρ αντικατοπτρίζει την πολιτική αναταραχή σε όλο τον κόσμο και την αυξανόμενη μισαλλοδοξία για ανεξάρτητα άρθρα, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εδρεύει στις ΗΠΑ.

“Ο αριθμός αντικατοπτρίζει δύο αναπόσπαστες προκλήσεις – οι κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να ελέγχουν και να διαχειρίζονται τις πληροφορίες και είναι όλο και πιο αναιδείς στις προσπάθειές τους να το κάνουν”.

Οι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν το 2021 περιλαμβάνουν τον Danish Siddiqui, φωτογράφο του Reuters που σκοτώθηκε σε επίθεση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τον Ιούλιο, και τον Gustavo Sanchez Cabrera, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Μεξικό τον Ιούνιο.

Η Κίνα έχει φυλακίσει 50 δημοσιογράφους, οι περισσότεροι από όλες τις χώρες, ακολουθούμενη από τη Μιανμάρ (26), η οποία συνέλαβε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της καταστολής του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου και στη συνέχεια η Αίγυπτος (25), το Βιετνάμ (23). ) και η Λευκορωσία (19) , δήλωσε το CPJ.

Για πρώτη φορά, ο κατάλογος του CPJ περιλαμβάνει δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ – ως αποτέλεσμα του νόμου για την εθνική ασφάλεια του 2020, ο οποίος καθιστά οτιδήποτε θεωρεί το Πεκίνο ανατροπή, απόσχιση, τρομοκρατία ή συνενοχή με ξένες δυνάμεις τιμωρούμενα με ισόβια κάθειρξη.

Το Μεξικό, όπου οι δημοσιογράφοι γίνονται συχνά στόχος όταν η εργασία τους αναστατώνει εγκληματικές συμμορίες ή διεφθαρμένους αξιωματούχους, παραμένει η πιο θανατηφόρα χώρα του δυτικού ημισφαιρίου για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την CPJ.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος