Ο Αμπράμοβιτς πήρε πορτογαλικό διαβατήριο χρησιμοποιώντας τη σεφαρδίτικη καταγωγή του

Ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς χρησιμοποίησε τη σεφαρδίτικη καταγωγή του για να αποκτήσει πορτογαλική υπηκοότητα. Οι αντιδράσεις προέκυψαν μετά τη χρήση από τον Ρωσοϊσραηλινό δισεκατομμυριούχο του νόμου για τον επαναπατρισμό των απογόνων των Σεφαρδιτών Εβραίων που εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια της Ιεράς Εξέτασης. Πορτογάλοι αξιωματούχοι λένε ότι η κριτική είναι «αδικαιολόγητη» και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η οικογένεια του Αμπράμοβιτς, που τώρα ζει στη Λευκορωσία, έχει σεφαρδίτικες ρίζες. Η Ανατολική Ευρώπη είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν χιλιάδες Σεφαρδίτες Εβραίους. Αλλά η χρήση του νόμου από τον δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτσι έχει προκαλέσει ασυνήθιστο έλεγχο και κριτική στην Πορτογαλία, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οποίας οι πολίτες μπορούν να ζουν όπου θέλουν.

Τα πορτογαλικά ΜΜΕ κατηγορούν την εβραϊκή κοινότητα στο Πόρτο ότι μετέτρεψε έναν δίκαιο νόμο σε «χρυσή βίζα» και υποστηρίζουν ότι οι δεσμοί μεταξύ της εβραϊκής κοινότητας στο Πόρτο και του Αμπράμοβιτς “δεν είναι ξεκάθαροι” και ότι η οργάνωση στο Πόρτο είναι λιγότερο αυστηρή στην επαλήθευση των αιτήσεων από την ομάδα της εβραϊκής κοινότητας στη Λισαβόνα.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, δήλωσε την Τετάρτη ότι η πολιτογράφηση του Αμπράμοβιτς «ήταν σύμφωνη με το νόμο» και χαρακτήρισε την κριτική «αδικαιολόγητη».

Επιμέλεια – μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος