Ο Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για παράνομες ενέργειες – Εθνικό Συμβούλιο στη Λευκωσία

Νέα επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο εξαπέλυσε ο Χουλούσι Ακάρ κάνοντας λόγο για «προβοκάτσιες, προκλήσεις, παράνομες ενέργειες». Στην Κύπρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο με φόντο τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο και δη στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

«Παρά τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα, η οποία μιλάει πάντα περί διεθνούς δικαίου, συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση κλιμακώνοντας την ένταση σε σχεδόν κάθε θέμα και αντιτίθεται πεισματικά, στο κοινό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο προτείναμε στο ΝΑΤΟ με εθνικούς μας πόρους και το οποίο υποστηρίζεται από τους συμμάχους. Επομένως, αρνείται να συνεργαστεί», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε Συμπόσιο το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά.

«Για να συνοψίσουμε, δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε όχι μόνο τα δικά μας δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα και συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε αυτό που λέμε πάντα, τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου, τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Λευκωσία: Ανταπόκριση Μανιάνα Καλογεράκη

Σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργου Σαββίδη και του Δημάρχου Αμμοχώστου Σίμου Ιωάννου.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες και διεξήχθη σε ένα δημιουργικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Κατά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε μια εκτενή ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και του Δημάρχου Αμμοχώστου, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, για όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη και προβαίνει η Κυβέρνηση από την τελευταία άτυπη Σύνοδο στη Γενεύη, αφενός για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αφετέρου για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και απειλών για την Αμμόχωστο, ενόψει και της επικείμενης παράνομης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, κατέθεσε τις απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας επί συγκεκριμένων πτυχών.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Δήμαρχος Αμμοχώστου μετέφερε στους παριστάμενους τις θέσεις του Δήμου Αμμοχώστου, ζητώντας από όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να σταθούν ενωμένοι στο πλευρό των Αμμοχωστιανών, κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ακούστηκαν οι θέσεις και οι εισηγήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών και έγινε ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά στον τρόπο χειρισμού της τουρκικής προκλητικότητας.

Συμφωνήθηκε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει εκ νέου εκτάκτως αναλόγως των εξελίξεων, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα».

Ερωτηθείς ο κ. Πελεκάνος είπε ότι δεν επιθυμεί να επεκταθεί σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου.

«Έχουν όντως ληφθεί κάποιες αποφάσεις, οι οποίες αναλόγως των εξελίξεων θα πάρουν και μορφή υλοποίησης», είπε.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «αν προκύψει ανάγκη να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο εκτάκτως, ευθύς μόλις αφιχθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, τότε ναι θα συγκληθεί αμέσως».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που εξέτασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι εισηγήσεις για μέτρα που κατατέθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι στο τραπέζι και αναλόγως των εξελίξεων το Εθνικό Συμβούλιο θα συγκληθεί για να λάβει αποφάσεις στη βάση αυτών των εξελίξεων».

Ανταποκρίσεις:

Μανιάνα Καλογεράκη -Λευκωσία
Αριάννα Φερεντίνου- Κωνσταντινούπολη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος