Ο Α. Γκουτέρες επικρίνει τις νάρκες κατά προσωπικού – «Η απειλή επιμένει», τονίζει

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εκτίμησε σήμερα ότι η «απειλή» των ναρκών κατά προσωπικού «εμμένει», λίγες ημέρες αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν αυτού του είδους τον εξοπλισμό στις ουκρανικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική εισβολή.

Οι δηλώσεις του Αντόνιο Γκουτέρες έγιναν στη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιείται στην Καμπότζη και η οποία έχει στόχο να εκτιμήσει τις προόδους της Σύμβασης για την Απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού.

Ο Γκουτέρες χαιρέτισε το έργο της αποναρκοθέτησης και της καταστροφής των ναρκών που γίνεται σε όλο τον κόσμο.

«Όμως η απειλή επιμένει», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.

«Αφορά κυρίως στην επανάληψη της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού από κάποιες χώρες μέλη της Σύμβασης καθώς και την καθυστέρηση κάποιων χωρών να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και να καταστρέψουν αυτού του είδους τα όπλα», εξήγησε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τις 164 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ «να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να εγγυηθούν τον σεβασμό της Σύμβασης».

Το AFP επικοινώνησε με το γραφείο και έναν εκπρόσωπο του Γκουτέρες για να ρωτήσει αν τα σχόλια αυτά του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ είχαν συγκεκριμένα στόχο την Ουκρανία.

Εξάλλου η ουκρανική αντιπροσωπεία που ήταν παρούσα στη διάσκεψη δεν απάντησε σε ερώτημα του AFP σχετικά με τις παραδόσεις ναρκών από τις ΗΠΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο Κίεβο νάρκες κατά προσωπικού, μια απόφαση που επέκριναν αμέσως οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όμως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι νάρκες αυτές είναι «πολύ σημαντικές» προκειμένου να ανασχεθούν οι επιθέσεις της Ρωσίας.

Η διάσκεψη διεξάγεται στην Καμπότζη, μία από τις χώρες του κόσμου όπου υπάρχουν οι περισσότερες νάρκες, μετά τον εμφύλιο στη χώρα που διήρκεσε περισσότερα από 30 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Μανέτ δήλωσε στη διάσκεψη ότι η χώρα του πρέπει να αποναρκοθετήσει ακόμη μια έκταση 1.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Από το 1979 περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Καμπότζη από τις νάρκες και άλλα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί, ενώ διπλάσιος αριθμός έχει τραυματιστεί.

Η Διεθνής Εκστρατεία για την απαγόρευση των ναρκών (ICBL) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον 5.757 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήταν θύματα ναρκών και άλλων εκρηκτικών πέρυσι, εκ των οποίων 1.983 σκοτώθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος