Νύχτα τρόμου στη Μέση Ανατολή: Με ρουκέτες απάντησε η Τζιχάντ – Από τις 23:30 η συμφωνία για κατάπαυση πυρός

Μία ακόμη νύχτα έντασης στη Μέση Ανατολή, με τους μαχητές της Τζιχάντ να εκτοξεύουν για πρώτη φορά εδώ κι ένα χρόνο ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ, σε αντίποινα για την εξόντωση και δεύτερου ηγέτη της φιλοϊρανικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Μετά τον Ταισίρ Αλ Τζαμπάρ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε και τον διοικητή της Τζιχάντα Χαλίντ Μανσούρ κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού κατοικίας στη Ράφα, εξουδετερώνοντας έτσι ολόκληρη την ηγεσία της στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμικής οργάνωσης στη Γάζα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, δήλωσε: «Έχουμε αποτρέψει και θα συνεχίσουμε να αποτρέπουμε τρομοκρατικές επιθέσεις που στοχεύουν στην αποστολή εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Γάζα στο Ισραήλ».

Η Αίγυπτος καλεί Ισραήλ και Ισλαμική Τζιχάντ σε εκεχειρία από τις 23:30

Η Αίγυπτος καλεί σε εκεχειρία από τις 23:30 το βράδυ της Κυριακής ανάμεσα στο Ισραήλ και την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ώστε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

«Η Αίγυπτος καλεί όλες τις πλευρές σε κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας από τις 23.30 τοπική ώρα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σε έντονο κλίμα οι κηδείες των ανήλικων θυμάτων

Θρήνος και οργή και στις κηδείες των έξι παιδιών, που όπως ανακοίνωσαν οι Παλαιστίνιοι, σκοτώθηκαν όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε την  Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ από την πλευρά του αρνείται ότι ευθύνεται για την συγκεκριμένη επίθεση κι έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, που, όπως υποστηρίζει δείχνει ότι ρουκέτα, που εκτοξεύτηκε από τη Τζιχάντ έπληξε κατά λάθος την περιοχή όπου σκοτώθηκαν τα παιδιά.

Ο Πρωθυπουργός παλαιστινιακής αρχής, Μοχάμεντ Στάγιεχ ανέφερε: «Η εικόνα των παιδιών, που έγιναν μάρτυρες και τραυματίστηκαν στη Γάζα πρέπει να ταρακουνήσει τη συνείδηση της ανθρωπότητας, η οποία πρέπει να εργαστεί για να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα αμέσως».

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού του Ισραήλ υποστήριξε πως «απόψε, τρομοκράτες της ισλαμικής Τζιχάντ εξαπέλυσαν πύραυλο κατά του Ισραήλ, ο οποίος έπεσε κατά λάθος μέσα στη Γάζα, πλήττοντας ένα σπίτι Παλαιστινίων στην συνοικία Τζαμπάλια, με την τραγική κατάληξη να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερα παιδιά».

Αξίζει να σημειωθεό ότι σύμφωνα με υπουργείο Υγείας του θύλακα, στους 44 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα. 

Μία ακόμη νύχτα στα καταφύγια πέρασαν πολλοί κάτοικοι του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους να εκτοξεύουν εκατοντάδες ρουκέτες, η πλειονότητα των οποίων αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα, όπως ανακοίνωσε το Τελ Αβίβ. Τέσσερις απο τις ρουκέτες είχαν στόχο την Ιερουσαλήμ.

Ένταση προκλήθηκε και στο ανατολικό τμήμα της πόλης όταν εβραίοι υπερορθόδοξοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο τέμενος Αλ Ακσα με αφορμή ισραηλινή θρησκευτική γιορτή.

Τη στήριξή του στην στρατιωτική επιχείρηση «Χαραυγή» εξέφρασε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιαίρ Λάπιντ την ώρα που ο ηγέτης της Τζιχάντ, Ζιάντ Αλ-Ναχάλα συναντούσε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραίσι στην Τεχεράνη.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος