Ντουμπάι, ο παράδεισος για τους Ρώσους κροίσους μακριά από κυρώσεις

Ο παράδεισος των ρώσων δισεκατομμυριούχων και επιχειρηματιών έχει γίνει το Ντουμπάι προκειμένου να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία που μαίνεται από την 24η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το BBC, Ρώσοι κροίσοι φτάνουν συνεχώς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υπενθυμίζεται ότι τα ΗΑΕ δεν έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της χώρας. Παρέχουν ακόμα βίζες σε Ρώσους πολίτες που δεν περιλαμβάνονται στις λίστες των δυτικών κυρώσεων.

Εκτοξεύτηκαν οι αγορές ακινήτων στο Ντουμπάι από Ρώσους

Ντουμπάι, ο παράδεισος για τους Ρώσους κροίσους μακριά από κυρώσεις
(AP Photo/Jon Gambrell)

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αγορές ακινήτων στο Ντουμπάι από Ρώσους αυξήθηκαν κατά 67% τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 με αποτέλεσμα να παρατηρείται και άνοδος στις τιμές. Υπάρχει, παράλληλα, ζήτηση και για ρωσόφωνους εργαζομένους που θα έρχονται σε επικοινωνία με τους νέους πελάτες. Ρώσος οικονομολόγος εκτιμά πως φτάνουν τις 200.000 εκείνοι που έφυγαν τις 10 δέκα μέρες μετά ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επιχείρηση που βοηθά εταιρείες να στήσουν τα γραφεία τους στο Ντουμπάι, έχει παρατηρήσει σημαντική αύξηση στους Ρώσους πελάτες. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της George Hojeige: «Ανησυχούν πως έρχεται οικονομική κατάρρευση. Γι΄ αυτόν τον λόγο μετακινούνται εδώ για να εξασφαλίσουν τον πλούτο τους».

Brain drain

Την ίδια στιγμή πολλές πολυεθνικές εταιρείες αλλά και ρωσικές start-up μεταφέρουν τους εργαζομένους τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μακριά από τις δυτικές κυρώσεις,

Κολοσσοί όπως η Google, η Goldman Sachs και η JP Morgan έχουν κλείσει τα γραφεία τους στη Ρωσία και στέλνουν μέρος του προσωπικού τους στο Ντουμπάι.

«Υπάρχει, σίγουρα, ένα brain drain» εκτίμησε ο Fuad Fatulley, συνιδρυτής της εταιρείας WeWay που μέχρι πρότινος είχε γραφεία σε Ρωσία και Ουκρανία και εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι φεύγουν γιατί λόγω των αυξημένων εργασιακών περιορισμών. Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα δισεκατομμύρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της που βρίσκονται σε τράπεζες στο εξωτερικό και παράλληλα πολλές ρωσικές τράπεζες έχουν αφαιρεθεί από το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων Swift.

Για να… προστατεύσει τα αποθέματά της, η ρωσική κυβέρνηση επέβαλε capital controls και απαγορεύει στους πολίτες να φεύγουν από τη χώρα με ξένο συνάλλαγμα μεγαλύτερο των 10.000 δολαρίων. Συχνές είναι πλέον και οι πληρωμές σε κρυπτονομίσματα, καθώς έχει καταστεί πολύ δύσκολη η μεταφορά χρημάτων.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος