Ντόχα: Οι ηγέτες των φτωχότερων κρατών ζητούν συγκεκριμένες ενέργειες κατά της φτώχειας

Οι ηγέτες των φτωχότερων χωρών του κόσμου που συγκεντρώθηκαν στη Ντόχα απαιτούν «συγκεκριμένες ενέργειες» κατά της ακραίας φτώχειας. Στη διάσκεψη που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κανένας ηγέτης των πλούσιων χωρών δεν συμμετέχει ακόμη, με εξαίρεση το Κατάρ, που είναι η χώρα υποδοχής.

Οι ηγέτες των φτωχότερων χωρών του κόσμου που συγκεντρώθηκαν στη Ντόχα απαιτούν «συγκεκριμένες ενέργειες» κατά της ακραίας φτώχειας. Στη διάσκεψη που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κανένας ηγέτης των πλούσιων χωρών δεν συμμετέχει ακόμη, με εξαίρεση το Κατάρ, που είναι η χώρα υποδοχής.

Στη διάσκεψη, που αναβλήθηκε δύο φορές λόγω της πανδημίας, εκπροσωπούνται 33 χώρες από την Αφρική, 12 από την Ασία-Ειρηνικό και το κράτος της Αϊτής, που ανήκουν στην κατηγορία των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών (LDC), που δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ το 1971 και που θα τους εγγυάται ειδική διεθνή υποστήριξη.

«Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις πλούσιες χώρες. «Κανένα από αυτά – με εξαίρεση το Κατάρ, τη χώρα υποδοχής – δεν είναι παρόν στη Ντόχα με αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης. Είναι καιρός οι ανεπτυγμένες χώρες να τιμήσουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν στα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη μεταξύ 0,15 και 0,2% του ακαθάριστου εθνικού τους εισοδήματος», τόνισε ο Γκουτέρες. Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματά τους.

Ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, αναφέρθηκε στην «απουσία δικαιοσύνης στις σχέσεις μεταξύ των προηγμένων βιομηχανικών κέντρων και των περιφερειών του κόσμου μας», ζητώντας «έναν νέο ασφαλέστερο, δικαιότερο και ελεύθερο κόσμο για το σήμερα και αύριο».

Ωστόσο, παρόλο που ένα σχέδιο δράσης εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2022, δεν αναμένεται σημαντική οικονομική συνεισφορά στη σύνοδο κορυφής της Ντόχα.

Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να επωφεληθούν από εμπορικά προνόμια και ευκολότερη πρόσβαση σε βοήθεια και άλλη χρηματοδότηση.

Από το 1971, ο αριθμός αυτών των πολιτειών -24 στην αρχή- έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Το μικροσκοπικό βασίλειο του Μπουτάν θα εγκαταλείψει αυτή την κατηγορία το 2023 και το Μπαγκλαντές, το Λάος, το Νεπάλ, η Αγκόλα, το Σάο Τομέ και το Πρίνσιπε και τα νησιά του Σολομώντα μέχρι το 2026.

Αλλά συνολικά, υπό την επίδραση των πρόσφατων κρίσεων: η πανδημία COVID – 19, ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας η κατάσταση στις φτωχές χώρες έχει επιδεινωθεί.

Μισό αιώνα μετά τη δημιουργία του καθεστώτος της LDC, «το εύρημα είναι αδιαμφισβήτητο: βρισκόμαστε εκτός των στόχων που επιδιώκονται στους περισσότερους τομείς», εξέφρασε τη λύπη του ο πρόεδρος της πολιτείας του Τζιμπουτί, Ισμαέλ Ομάρ Guelleh .

Από το Σάββατο, τα πιο καταστροφικά ευρήματα διαδέχονται το ένα το άλλο: βασικές υπηρεσίες χωρίς πόρους, αβυσσαλέο κρατικό χρέος, «ληστρικά» επιτόκια και χρηματοοικονομικές λογικές, πλούσιες χώρες αδυνατούν να μετατρέψουν τις υποσχέσεις σε πράξη λόγω γεωπολιτικών διαιρέσεων ή ακόμα και έλλειψης πολιτικής βούλησης. «Πρέπει να αξιολογήσουμε κριτικά την αποτελεσματικότητα των διαφόρων σχεδίων μας και να λάβουμε διορθωτικά μέτρα», επέμεινε ο πρόεδρος Γκουέλε(Guelleh).

«Το περιορισμένο, στενό, εξουθενωτικό όραμα που μειώνει τις LDC σε χώρες που περιμένουν διεθνή βοήθεια πρέπει να εγκαταλειφθεί, πρόσθεσε, ζητώντας πάνω από όλα «επενδύσεις υψηλής απόδοσης».

Mετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος