Ντέσμοντ Τούτου: Δάκρυα και λουλούδια για τον αρχιεπίσκοπο – σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ

Καθ’ οδόν για τις παραλίες ή πριν από το παραδοσιακό εορταστικό μπάρμπεκιου, κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο στο Κέιπ Τάουν, πολλοί Νοτιοαφρικανοί σταματούν στον Καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου, την ενορία του πρώην αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου, μιας εμβληματικής προσωπικότητας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος απεβίωσε σήμερα.

Ο Τούτου, που είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1984 και τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο, έσβησε τα ξημερώματα σε ηλικία 90 ετών. Σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας κυριαρχεί η εικόνα του μικρόσωμου ιερέα με τα βιολετί άμφια, να χορεύει δίπλα στον Δαλάι Λάμα ή να χαμογελάει πλατιά, δίπλα στον φίλο του, τον Νέλσον Μαντέλα.

Η είδηση του θανάτου του αρχιεπισκόπου, που είχε ταυτιστεί με τη «συνείδηση» της Νότιας Αφρικής, έπεσε σαν κεραυνός πριν από την πρωινή λειτουργία. Πολύ γρήγορα, η αστυνομία απέκλεισε τη συνοικία. Έξω από τον καθεδρικό τοποθετήθηκε ένα βιβλίο συλλυπητηρίων, για τα πρώτα μηνύματα προς τον «Αρτς», όπως τον αποκαλούσαν με τρυφερότητα οι συμπατριώτες του.

Ντέσμοντ Τούτου: Δάκρυα και λουλούδια για τον αρχιεπίσκοπο – σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ
(AP Photo)

Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, με τον Τούτου χαμογελαστό, τοποθετήθηκε στο κιγκλίδωμα. Από κάτω, πιστοί και περαστικοί άρχισαν να αφήνουν μπουκέτα με λουλούδια. Σήμερα δεν προβλέπεται να γίνει κάποια επίσημη τελετή. Όμως το περίφημο Μάουντ Τέιμπλ, ο λόφος που δεσπόζει στην πόλη, θα φωτιστεί με βιολετί χρώμα από τις 8:00 το βράδυ, μέχρι να γίνει η κηδεία, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Συγγενείς του Τούτου, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον, συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του στο Κέιπ Τάουν, όπου η αστυνομία είχε λάβει μέτρα. Πίσω από την ταινία ασφαλείας, μια γυναίκα, ντυμένη με σορτσάκι και ένα ελαφρύ μπλουζάκι, έτεινε ένα μπουκέτο με λουλούδια: «Για την οικογένεια», είπε απλά στους αστυνομικούς.

Στο άλλο σπίτι του Ντέσμοντ Τούτου στο Σοβέτο, οι κουρτίνες είναι κλειστές. Έξω από το σπίτι, που απέχει μερικές δεκάδες μέτρα από το μουσείο του Νέλσον Μαντέλα, πολλοί νέοι τραβούσαν φωτογραφίες και σέλφι.

Ο Ντέσμοντ Τούτου έγινε γνωστός παγκοσμίως για τον αγώνα που έδωσε τα δύσκολα χρόνια του απαρτχάιντ. Οργάνωσε ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του διαχωρισμού και τάχθηκε υπέρ της επιβολής διεθνών κυρώσεων στο καθεστώς της Πρετόρια. Για τον Στίβεν Μορέο, τον Αγγλικανό αρχιεπίσκοπο του Γιοχάνεσμπουργκ, «η κληρονομιά του είναι η αγάπη του για όλους (…) έλεγε πάντα ότι ο Θεός δεν είναι ο Θεός των χριστιανών αλλά όλου του κόσμου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος