Νταβός – Ζελένσκι: Έκκληση για ταχύτητα στις αποφάσεις βοήθειας στην Ουκρανία

Array

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky απηύθυνε την Τετάρτη μια «έκκληση για ταχύτητα» στη λήψη απόφασης να βοηθήσει την Ουκρανία σε μια ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης στο φόρουμ του Νταβός, σε συνθήκες όπου η Γερμανία διστάζει, για παράδειγμα, να εγκρίνει την παράδοση τανκς Leopard στην Ουκρανία.

«Η τυραννία προχωρά πιο γρήγορα από τις δημοκρατίες», εξέφρασε τη λύπη του κατά τη διάρκεια αυτής της παρέμβασης στη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Ελβετία.

«Η κινητοποίηση του κόσμου πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα από τη μελλοντική στρατιωτική κινητοποίηση του κοινού μας εχθρού», επέμεινε.

“Η Ρωσία χρειάστηκε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να ξεκινήσει τον πόλεμο. Ο κόσμος χρειαζόταν μέρες για να αντιδράσει με τις πρώτες κυρώσεις”, είπε, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν ο κόσμος “δίσταζε” να αντιδράσει σε ενέργειες “χωρίς δισταγμό” της Μόσχας, όπως ως κατάληψη της Κριμαίας.

Η πίεση αυξάνεται αυτές τις τελευταίες μέρες στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να εγκρίνει γρήγορα την παράδοση πολύ ισχυρών αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Οποιαδήποτε αποστολή πολεμικού υλικού γερμανικής κατασκευής πρέπει να εγκριθεί από το Βερολίνο, και οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας είχαν ζητήσει εκ νέου μια γρήγορη απόφαση την Τρίτη.

Ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος μίλησε αμέσως μετά τον Πρόεδρο Ζελένσκι στο φόρουμ στο χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός, δεν έκανε καμία ανακοίνωση για το θέμα στην ομιλία του, δύο ημέρες πριν από μια κρίσιμη συνάντηση των δυτικών χωρών αφιερωμένη στη βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ramstein στη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ερωτήσεων και απαντήσεων μετά την ομιλία του, ο Scholz ρωτήθηκε ρητά για την αποστολή τανκς Leopard 2 στην Ουκρανία.

«Στηρίζουμε την Ουκρανία όχι μόνο με οικονομικά μέσα και ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με πολλά όπλα», περιορίστηκε να πει, χωρίς να προφέρει καθόλου τη λέξη «τανκς».

Στην αρχή της ομιλίας του στο Νταβός, ο Volodymyr Zelensky ζήτησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της συντριβής του ελικοπτέρου την Τετάρτη κοντά στο Κίεβο.

Πρόκειται για το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ουκρανό Υπουργό Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι, που σκοτώθηκε σε αυτό το δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 θανάτους, ανάμεσά τους ένα παιδί από νηπιαγωγείο, τη στιγμή που το μηχάνημα κατευθυνόταν πλήρως προς την πρώτη γραμμή του πολέμου με τη Ρωσία.

Πηγή: AFP

Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος