Νταβός: Το δυσβάσταχτο κόστος ζωής θα κυριαρχήσει στην ατζέντα – Δυναμικό παρών θα δώσουν οι ακτιβιστές

Array

Οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές ελίτ συναντώνται στην επόμενη εβδομάδα στο Νταβός έπειτα από μια διαδικτυακή διάσκεψη το 2021 και μια εαρινή σύνοδο τον περασμένο Μάιο, λόγω COVID-19. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση, αλλά το θέμα που θα κυριαρχήσει, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, θα είναι το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος ζωής που έχει γονατίσει εκατομμύρια νοικοκυριά.

Επιστροφή στο χιόνι για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που φέτος διεξάγεται στο καθιερωμένο χειμερινό του περιβάλλον. Μετά τη διετή αναστάτωση λόγω πανδημίας, που οδήγησε στη διαδικτυακή διεξαγωγή του φόρουμ το 2021 και την ανοιξιάτικη διοργάνωση του 2022, η προσέλευση αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ.

Πενήντα δύο αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 121 υπουργοί Οικονομικών, Εμπορίου και Εξωτερικών, 19 κεντρικοί τραπεζίτες, 39 επικεφαλής διεθνών οργανισμών και περισσότερα από 1.500 στελέχη επιχειρήσεων θα αναλύσουν μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων.

«Οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές κρίσεις που συγκεντρώνονται και προκαλούν ρήξεις, δημιουργώντας ένας εξαιρετικά περίπλοκο και αβέβαιο μέλλον», δήλωσε ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής του φόρουμ του Νταβός.

Πολλές οι προκλήσεις

Η κλιματική αλλαγή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι ελλείψεις τροφίμων και ο τρόπος που όλα αυτά μαζί εκτοξεύουν το κόστος ζωής αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα.

«Διακυβεύονται τόσα πολλά. Πώς μπορούμε ν’ αποφύγουμε μια παγκόσμια οικονομική ύφεση , οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων κι επίσης το πώς θ’ αποφύγουμε μια περαιτέρω κλιμάκωση της παγκόσμιας κρίσης», ανέφερε ο Μποργκ Μπρέντε, πρόεδρος Φόρουμ του Νταβός.

Μαζί με τους εκπροσώπους της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, καταφθάνουν στο Νταβός και οι ακτιβιστές που ζητούν συγκεκριμένες λύσεις και όχι μόνο λόγια για την προστασία του κλίματος, των οικονομικά ασθενέστερων και των κοινωνικά αδύναμων

Eπιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος