Νταβός – Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Πανδημία, Οικονομία, Ενέργεια, Ουκρανία & Περιβάλλον στην ατζέντα (video)

Οικονομία, Ενέργεια, πόλεμος στην Ουκρανία και το περιβάλλον βρίσκονται στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες.

Μεταξύ των θεμάτων που τίθενται είναι και η ασφάλεια στις αλυσίδες εφοδιασμού πρώτων υλών και προϊόντων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αγορά εργασίας.

Προτεραιότητα δίνεται στην παγκόσμια ψηφιακή διασύνδεση και στη διαστημική πολιτική.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που φέτος απασχολούν, είναι η πρόθεση μεγάλων εμπορικών εταίρων, όπως η Κίνα ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αρχίσουν συναλλαγές στα νομίσματά τους, αποσυνδέοντας τις Οικονομίες τους από το δολάριο.

Στο Νταβός το παρών δίνει και η 20χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, για να παραδώσει επιστολή στους ηγέτες των μεγάλων επιχειρήσεων με αίτημα την παύση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παρουσία στην κεντρική σκηνή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο του CNN Φαρίντ Ζακαρία. Στο επίκεντρο ζητήματα γεωπολιτικής και οικονομίας.

Νωρίτερα ο Έλληνας ηγέτης είχε συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, όπως με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Coursera, Jeff Maggioncalda, με τον οποίο συζητήθηκε η σημασία της κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζει την αγορά εργασίας.

Ο ίδιος είχε ακόμη συνομιλίες με τον Τζέφρι Γενσουμπάκι, υπεύθυνο επενδύσεων του ομίλου GIC της Σιγκαπούρης, με τον οποίο συζήτησε την πορεία και τις εξαιρετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της AstraZeneca, Ληφ Γιόχανσον, εστιάζοντας στη σημασία των συστημάτων δημόσιας υγείας, η οποία αναδείχθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για τις δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών που θα προσφέρουν στο κοντινό μέλλον οι νέες τεχνολογίες και για την πολιτική δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, όπως το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», που υλοποιεί πλέον η Ελλάδα.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Allianz, Oliver Bäte και της Coca-Cola Company, James Quincey, με τους οποίους εξετάστηκαν οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία εν μέσω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.

Σε όλες τις συναντήσεις ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει το παράδειγμα της Ελλάδας, που αναδείχθηκε από τον Economist ως η οικονομία του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις το 2022, αλλά και ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος από το 2019 μέχρι σήμερα.

Ο στόχος είναι η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική Οικονομία.

Πηγή: ΕΡΤ | Αποστολή: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος