Ντ. Κουλέμπα: Διαβεβαιώνει ότι η Ουκρανία δεν θα αναλάβει δράση στην Υπερδνειστερία

Η Ουκρανία αναγκάζεται να διατηρεί στρατεύματα στα σύνορα με τη Μολδαβία εξ αιτίας της παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων  στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρχών του Κισινάου.

Την εξήγηση αυτή έδωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν θα κάνει καμία ενέργεια στην Υπερδνειστερία, επειδή είναι ένα έδαφος που ανήκει στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, την οποία σέβεται το Κίεβο.

Όπως ανέφερε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ , σύμφωνα με το News.ro. “Φυσικά, η παρουσία της Υπερδνειστερίας στη νοτιοδυτική πλευρά είναι ένας κίνδυνος που απαιτεί από εμάς να στείλουμε δυνάμεις σε αυτό το τμήμα των συνόρων για έναν πιθανό έλεγχο και διατήρηση της κατάστασης.

 Θέλω όμως να τονίσω ότι η Υπερδνειστερία είναι ένα θέμα που σχετίζεται με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Θα σεβαστούμε τον δρόμο που επέλεξε η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας όσον αφορά τη σχέση με την Υπερδνειστερία και την επανένταξη αυτής της περιοχής. Σεβόμαστε τους γείτονες μας, σεβόμαστε τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την επιλογή του λαού της.

 Έχετε το δικαίωμα να αποφασίσετε πώς θα αναπτύξετε τη χώρα σας και πώς θα λύσετε το πρόβλημα με την Υπερδνειστερία. Αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Θεωρώ ότι σε στρατιωτικό επίπεδο, αυτό το πρόβλημα παραμένει», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε μια εκπομπή του TV8 από τη Μολδαβία.

Ερωτηθείς εάν η αποθήκη όπλων στην Cobasna εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ο Ντμίτρι Κουλέμπα απάντησε:

«Μπορώ να πω ότι τα απομεινάρια του σοβιετικού παρελθόντος, με τη μορφή βλημάτων πυροβολικού, είναι πολύ απαραίτητα. Η Ρωσία κατέφυγε στα σοβιετικά σπάνια, τανκς που κατασκευάστηκαν στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και τα έστειλε στο μέτωπο. Δεν έχω ξεκάθαρη οπτική για το τι υπάρχει στην Cobasna, την ποσότητα και την κατάστασή τους», τόνισε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Τον Φεβρουάριο, οι ρωσικές και οι αρχές της Υπερδνειστερίας κατηγόρησαν την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Υπερδνειστερία και προετοιμάζονται να εισβάλουν στην αυτονομιστική περιοχή για να αρπάξουν όπλα από την αποθήκη Cobasna και να αιχμαλωτίσουν τους Ρώσους στρατιώτες, προκειμένου να τα δώσουν στη συνέχεια σε αντάλλαγμα για τους Ουκρανούς αιχμαλώτους που έπιασαν οι Ρώσοι.

Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν από το Κίεβο, που προειδοποίησε, με τη σειρά του, για πιθανές ψευδείς ενέργειες που είχε οργανώσει η Μόσχα για αποσταθεροποίηση και πρόκληση.

Πηγή: digi24.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος