Νότια Κορέα: Η κυβέρνηση απειλεί με κυρώσεις τους νοσοκομειακούς γιατρούς αν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έδωσε στους νοσοκομειακούς γιατρούς προθεσμία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για να επιστρέψουν στην εργασία τους, διαφορετικά κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με διώξεις και απώλεια ιατρικής ιδιότητας για τις πολυήμερες διαμαρτυρίες, οι οποίες έχουν αναστατώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς σε πολλά νοσοκομεία. Πολλές ιατρικές πράξεις έχουν αναβληθεί και ασθενείς έχουν αναγκαστεί να επιστρέψουν σπίτι τους πριν την ολοκλήρωση της νοσοκομειακής αγωγής.

Τα δύο τρίτα των μόνιμων και ασκούμενων γιατρών της χώρας απέχουν από την εργασία τους διαμαρτυρόμενοι για το κυβερνητικό σχέδιο να αυξήσει τον αριθμό των φοιτητών στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές, σε μια προσπάθεια, όπως ισχυρίζεται, να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ιατρικού προσωπικού σε μια κοινωνία που γερνά με έναν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς στον κόσμο.

Νότια Κορέα: Η κυβέρνηση απειλεί με κυρώσεις τους νοσοκομειακούς γιατρούς αν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις
Πορεία διαμαρτυρίας γιατρών στη Σεούλ (AP Photo/Ahn Young-joon)

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης, η κυβέρνηση κάνει μια τελευταία έκκληση στους γιατρούς να επιστρέψουν», είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ασφάλειας Λι Σανγκ-μιν, προσθέτοντας ότι στα νοσοκομεία επικρατεί χάος και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε επικίνδυνο επίπεδο.

«Αν επιστρέψετε στο νοσοκομείο σας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, δεν θα θεωρηθείτε υπεύθυνοι για ό,τι έχει ήδη συμβεί», προειδοποίησε τους γιατρούς ο κυβερνητικός αξιωματούχος και τους προέτρεψε να θυμούνται ότι η φωνή τους «θα ακουστεί πιο δυνατά και αποτελεσματικά» όταν είναι κοντά στους ασθενείς.

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να λάβει νομικά μέτρα κατά των γιατρών που δεν συμμορφώνονται με την εντολή επιστροφής στην εργασία, συμπεριλαμβανομένης της δίωξης, της πιθανής σύλληψης και της αφαίρεσης της ιατρικής άδειας.

Ο ιδιωτικός ιατρικός τομέας δεν συμμετέχει στην απεργία, όμως έχει πραγματοποιήσει εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να καταργήσει το σχέδιό της για αύξηση των του αριθμού φοιτητών ιατρικών σχολών.

Η κοινή γνώμη φαίνεται να υποστηρίζει το σχέδιο για το οποίο πρωτοστάτησε ο ίδιος ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ Γεόλ. Σύμφωνα με αυτό, ο αριθμός των νέων φοιτητών ιατρικής θα αυξηθεί κατά 2.000 ετησίως, ενώ επεκτείνεται η νομική προστασία έναντι μηνύσεων και δικαστικών διώξεων.  

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στη χώρα έδειξε ότι περίπου το 76% των ερωτηθέντων ενέκρινε το σχέδιο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, ενώ άλλο γκάλοπ έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής του Γιούν είχε αυξηθεί στο 41,9%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το επίπεδο του 40% μετά από μήνες.

Επίσης, παρέχει κίνητρα στους νέους γιατρούς να ειδικευτούν σε κρίσιμους κλάδους, όπως η παιδιατρική και η γενική χειρουργική, αλλά και να υπηρετήσουν σε περιφερειακές περιοχές όπου η έλλειψη γιατρών είναι πιο σοβαρή.

Όσοι στέκονται κριτικά απέναντι στο νομοσχέδιο, λένε ότι το κυβερνητικό σχέδιο έχει στόχο απλά να κερδίσει περισσότερες ψήφους στις γενικές εκλογές του Απριλίου.

Σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση, καθηγητές Ιατρικής από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ απεύθυναν έκκληση στις αρχές να αναβάλουν τη συζήτηση του νομοσχεδίου για μετά τις εκλογές.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος