Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Επιστήμονες στη Νότια Αφρική δήλωσαν την Πέμπτη ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού με μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Θεωρείται μάλιστα υπεύθυνη για την δραματική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, ο οποίος στην Αφρική έχει δεκαπλασιαστεί από την αρχή του μήνα.

«Δυστυχώς εντοπίσαμε μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία στη Νότια Αφρική», είπε ο ιολόγος Tulio de Oliveira σε συνέντευξη Τύπου. Η παραλλαγή, που φέρει τον επιστημονικό αριθμό γενεαλογίας B.1.1.529, «έχει πολύ υψηλό αριθμό μεταλλάξεων», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα της δώσει ένα ελληνικό όνομα την Παρασκευή. «Δυστυχώς προκαλεί αναζωπύρωση των λοιμώξεων», πρόσθεσε. Η παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ μεταξύ ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ είπε ότι «παρακολουθεί στενά» την νέα αυτή παραλλαγή και αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη την Παρασκευή για να καθορίσει εάν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή «ενδιαφέροντος» ή «ανησυχίας».

Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα

“Μια μεγάλη απειλή”

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Joe Phaahla είπε ότι η παραλλαγή προκαλεί “σοβαρή ανησυχία” και εκλαμβάνεται ως “μια μεγάλη απειλή”. Πριν από την ανίχνευση της νέας παραλλαγής, οι αρχές είχαν προβλέψει ένα τέταρτο κύμα που θα έπληττε τη Νότια Αφρική, ξεκινώντας γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το κρατικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) δήλωσε ότι 22 θετικά κρούσματα της παραλλαγής B.1.1.529 του κορονοϊού έχουν καταγραφεί στη χώρα. Το NICD είπε ότι ο αριθμός των ανιχνευμένων κρουσμάτων και το ποσοστό θετικών τεστ «αυξάνονται γρήγορα» σε τρεις από τις επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Γκαουτένγκ, όπου βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα Πρετόρια.

Η παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε

Οι επιστήμονες είπαν ότι η νέα παραλλαγή B.1.1.529 έχει τουλάχιστον 10 μεταλλάξεις, σε σύγκριση με τη Δέλτα που έχει δύο και τη Βήτα που έχει τρεις.

«Αυτό που μας προκαλεί κάποιες ανησυχίες είναι ότι αυτή η παραλλαγή όχι απλώς χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα», είπε.

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της παραλλαγής, είπε ο Lessells. Η εξουδετέρωση της παραλλαγής περιπλέκεται από τον αριθμό των μεταλλάξεων που περιέχει, δήλωσε η επιστήμονας Penny Moore. «Αυτή η παραλλαγή περιέχει πολλές μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC) ανέφεραν ότι σύντομα θα συναντηθούν με Νοτιοαφρικανούς εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν για την παραλλαγή.

Πηγή: Afp

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος