Νότια Αφρική: Στο Κέιπ Τάουν για κοινές ασκήσεις η ρωσική φρεγάτα “Admiral Gorshkov” εν μέσω επικρίσεων

Η ρωσική στρατιωτική φρεγάτα Admiral Gorshkov ελλιμενίστηκε στο Κέιπ Τάουν τη Δευτέρα για κοινές ναυτικές ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσε το Ρωσικό Γενικό Προξενείο στη Νότια Αφρική, καθώς η άσκηση προκάλεσε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.

Η ρωσική στρατιωτική φρεγάτα Admiral Gorshkov ελλιμενίστηκε στο Κέιπ Τάουν τη Δευτέρα για κοινές ναυτικές ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσε το Ρωσικό Γενικό Προξενείο στη Νότια Αφρική, καθώς η άσκηση προκάλεσε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.

H Νότια Αφρική ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα φιλοξενήσει κινεζικές και ρωσικές ναυτικές δυνάμεις από την Παρασκευή 24/2 για δύο ημέρες για μια «πολυμερή άσκηση» και για «ενίσχυση των σχέσεων» μεταξύ των τριών χωρών.

Η Πρετόρια έχει υιοθετήσει ουδέτερη θέση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αρνούμενη να συμμετάσχει στις δυτικές εκκλήσεις για καταδίκη της Μόσχας.

Το ρωσικό προξενείο στο Κέιπ Τάουν δημοσίευσε τη Δευτέρα στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία του πλοίου στο λιμάνι της παράκτιας πόλης, δηλώνοντας ότι κατευθυνόταν προς το Ντέρμπαν (νοτιοανατολικά).

Περισσότεροι από 350 Νοτιοαφρικανοί στρατιωτικοί αναμένεται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στα ανοιχτά αυτού του μεγαλύτερου λιμανιού της περιοχής.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις επικρίθηκαν έντονα από τη νοτιοαφρικανική αντιπολίτευση.

«Αυτό το πλοίο θα πλεύσει στη Μαύρη Θάλασσα και θα συμμετάσχει στην εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κόμπους Μαράις, μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας (DA), του πρώτου κόμματος της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο. «Η Νότια Αφρική θα μπορούσε πολύ εύκολα να θεωρηθεί συνεργός σε αυτά τα εγκλήματα πολέμου», προειδοποίησε, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής επειδή επέτρεψε να «εμπλακεί στη ρωσική προπαγάνδα».

Σε επαφή με το AFP, το ρωσικό προξενείο και η πρεσβεία στη Νότια Αφρική δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, ο οποίος επισκέφθηκε την Πρετόρια τον περασμένο μήνα, αναφέρθηκε σε “εκνευριστικές καταστάσεις” σχετικά με τις στενές σχέσεις μεταξύ Νότιας Αφρικής και Ρωσίας, εν μέσω του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Πηγή: AFP

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος