Nord Stream: Ζητά πάνω από 400 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εταιρείες για τις εκρήξεις το 2022

Η Nord Stream ζητά περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ (436 εκατομμύρια δολάρια) από ασφαλιστικές εταιρείες για τις εκρήξεις του 2022 που έσπασαν αγωγούς που προορίζονταν να μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία, σύμφωνα με δικαστικές καταθέσεις.

Η Nord Stream AG κατονομάζει την Lloyd’s Insurance Company και την Arch Insurance (UE) ως εναγόμενες στην αγωγή της, η οποία κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τον περασμένο μήνα.

Η εταιρεία με έδρα την Ελβετία επιβεβαίωσε με email ότι υπάρχει μια συμβατική διαμάχη στα εμπορικά δικαστήρια του Λονδίνου μεταξύ αυτής και των ασφαλιστών του συστήματος αγωγών.

«Ωστόσο, ζητάμε την κατανόησή σας. Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε κανένα λεπτομερές σχόλιο για τις νομικές διαδικασίες», δήλωσε η ομάδα επικοινωνίας του Nord Stream.

Οι δικαστικές καταθέσεις δείχνουν ότι η τρέχουσα προκαταρκτική εκτίμηση της Nord Stream για “το κόστος αποστράγγισης και σταθεροποίησης του αγωγού, την πλήρη επισκευή και την αντικατάσταση του χαμένου αποθέματος φυσικού αερίου” κυμαίνεται μεταξύ 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και 1,35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η μήνυση του Nord Stream λέει επίσης ότι ένας από τους αγωγούς εμφανίστηκε «στρεβλωμένος» σε μια περιοχή όπου είχε υποστεί ζημιά, αλλά «εμφανίστηκε λείος και κομμένος» σε μια άλλη.

Η Lloyd’s αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Arch δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η αγωγή επικεντρώνεται στις εκρήξεις του Σεπτεμβρίου 2022 που έσπασαν τους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

Η Σουηδία – η οποία διέκοψε την έρευνά της τον περασμένο μήνα – και η Γερμανία βρήκαν και οι δύο ίχνη εκρηκτικών που συνδέονται με το περιστατικό, υποδηλώνοντας ότι ήταν σκόπιμη πράξη.

Η Ρωσία και η Δύση, σε σύγκρουση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έδειξαν το δάχτυλο η μια στην άλλη. Η καθεμία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Η Nord Stream, στην αγωγή της, μηνύει όλους τους ασφαλιστές που αναλαμβάνουν την πολιτική υπεράκτιας λειτουργίας της για όλους τους κινδύνους, καθώς και την πολιτική υπέρβασης όλων των κινδύνων.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, η Nord Stream μηνύει τη Lloyd’s για λογαριασμό της και ως εκπρόσωπος άλλων που αναλαμβάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια που εκδίδονται από τους ασφαλιστές, συμπεριλαμβανομένης της Munich Re, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος