Νord Stream 2: Ο Πούτιν επιδιώκει να «αναστήσει» τον «νεκρό» αγωγό φυσικού αερίου

Array

Αν η Ευρώπη θέλει φυσικό αέριο, ας άρει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας κι εμείς θα ανοίξουμε τον αγωγό Nord Stream 2, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το Ουζμπεκιστάν. Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ακόμη οικονομική βοήθεια στον Ερντογάν και μάλιστα ο φακός τους συνέλαβε να βαδίζουν αλά μπρατσέτα στο Ουζμπεκιστάν. Είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν μιλάει δημόσια για άνοιγμα του Nord Stream 2, ένα πολυδάπανο έργο που τελείωσε πριν καν αρχίσει η λειτουργία του, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ενεργειακή κρίση και πάλι όπλο στα χέρια του Ρώσου προέδρου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μάλιστα φέρνει στο προσκήνιο ο ίδιος πλέον τον αγωγό Nordstream 2 που ουσιαστικά δεν εγκαινιάστηκε ποτέ λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο εκβιασμός ξεκάθαρος, με τον Nord stream 1 εκτός λειτουργίας – όπως ισχυρίζεται η ρωσική Gazprom – λόγω τεχνικών προβλημάτων.

«Ο Nord Stream 1 έχει κλείσει λοιπόν. Εν κατακλείδι, εάν επείγεστε, εάν είναι τόσο δύσκολο για εσάς, άρετε τις κυρώσεις από τον Nord Stream 2. 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος. Απλά πατήστε το κουμπί και όλα θα προχωρήσουν» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ακόμη ένα κεφάλαιο στην ενεργειακή κόντρα φαίνεται να ανοίγει και με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να υποβάλει σε κρατικό έλεγχο τη γερμανική θυγατρικής της Rosneft. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός απειλεί μάλιστα με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Την ώρα πάντως που η διαμάχη με τη Δύση κορυφώνεται ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να βρίσκει τον απόλυτο σύμμαχο στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και τον έστησε για λίγα λεπτά με αποτέλεσμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν να δείχνει και λίγο αμήχανος, η συνάντησή τους επισφράγισε τη συμμαχία τους… με οικονομικά οφέλη και για τους δύο.

«Η Τουρκία έχει γίνει μία από τις πιο αξιόπιστες χώρες διανομής των πηγών ενέργειάς μας, συμπεριλαμβανομένου και του αερίου, όχι μόνο για τις δικές της ανάγκες, αλλά επίσης και για τις χώρες της ΕΕ» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε ευκαιρία της Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης οι δυο τους έδειχναν να μιλούν σαν δύο καλοί φίλοι, πιασμένοι ακόμη και αγκαζέ… Μάλιστα κατά την επιστροφή του ο Τούρκος πρόεδρος, αποκάλυψε πως σκέφτεται να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού, που προβάλλει ως αντιδυτικός πόλος.

«Οι σχέσεις μας με αυτές τις χώρες θα οδηγηθούν σε ένα διαφορετικό επίπεδο μετά από αυτό το βήμα» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Ρωσία για τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου.

Κλειώ Νικολάου – Ζέτα Κονταξή

Σχετικό Άρθρο: Τουρκία και Ρωσία συμφώνησαν να λύσουν τη διαμάχη για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος