Ηνωμένο Βασίλειο: Αρνείται την ασυλία στον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Η δικαιοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου αρνείται την ασυλία στον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος και επιτρέπει τη δίκη για παρενόχληση της πρώην ερωμένης του.

Αυτό που δεν κατάφερε η ισπανική δικαιοσύνη, το κατάφερε η βρετανική: δεν αποδέχεται την ασυλία του πρώην Ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος και θα δικαστεί ως κοινός θνητός μετά την καταγγελία της πρώην ερωμένης του Κορίνας Λάρσεν. Η ισπανική δικαιοσύνη αρχειοθέτησε πρόσφατα τουλάχιστον τρεις υποθέσεις σχετικές με την περιουσία του πρώην βασιλιά καθώς προστατεύονταν από την ασυλία που του παρείχε το ισπανικό Σύνταγμα μέχρι το 2014 που παραιτήθηκε του ισπανικού θρόνου.

Η βρετανική δικαιοσύνη όμως δεν αποδέχτηκε τα επιχειρήματα των δικηγόρων του επίτιμου βασιλιά, Χουάν Κάρλος και απορρίπτει ότι απολαμβάνει ασυλίας μετά την καταγγελία για παρενόχληση που υπέβαλε η πρώην ερωμένη του, Κορίνα Λάρσεν. Ο δικαστής Μάθιου Νίκλιν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «κανένας από τους λόγους για την υπεράσπιση της ύπαρξης κρατικής ασυλίας δεν έχει αποδειχθεί και, ως εκ τούτου, η αγωγή πρέπει να συνεχιστεί».

Κατά τη διάρκεια δύο έντονων προκαταρκτικών συνεδριάσεων, στα τέλη του 2021, οι δικηγόροι του επίτιμου βασιλιά προσπάθησαν να πείσουν τον δικαστή ότι λόγω της διπλής ιδιότητάς του ως “επίτιμου” βασιλιά αλλά ως και μέλους της ισπανικής Βασιλικής Οικογένειας, ο Χουάν Κάρλος εξακολουθούσε να απολαμβάνει ασυλία.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, η πρώην ερωμένη του Χουάν Κάρλος εξιστόρησε στην αξίωσή της για αποζημίωση, την παρενόχληση που – σύμφωνα πάντα με την εκδοχή της – είχε υποστεί απευθείας από τον επίτιμο βασιλιά ή από άτομα για λογαριασμό του, όπως ο πρώην διευθυντής του CNI (ισπανική ΕΥΠ), Φέλιξ Σάνθ Ρολντάν. Ο στόχος ήταν, σύμφωνα με την Λάρσεν, να του επιστρέψει τα σχεδόν 65 εκατομμύρια ευρώ που της είχαν μεταφερθεί «αμετάκλητα» το 2012 ή να επαναλάβει τη συναισθηματική σχέση μαζί του.

Η επιχειρηματίας Κορίνα Λάρσεν εξιστορεί σε εκτενή μήνυση τις υποτιθέμενες απειλές, την ηλεκτρονική παρακολούθηση αλλά την παρακολούθηση στην οποία υποβλήθηκε η ίδια αλλά και η ομάδα συμβούλων της, καθώς και οι πολυάριθμες συκοφαντίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον της. Συνέπεια όλων αυτών, σύμφωνα με την καταγγελία της, είναι το άγχος και η αγωνία της που είχαν ως αποτέλεσμα την ιατρική της περίθαλψη, την επιδείνωση των σχέσεων με τα παιδιά και τους συγγενείς της και τέλος την απώλεια πολλών συμβολαίων που ακυρώθηκαν από πελάτες της αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι τα 65 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε η Κορίνα Λάρσεν από τον πρώην βασιλιά της Ισπανίας φέρεται ότι προέρχονταν από προμήθεια που έλαβε ο ίδιος από την Σαουδική Αραβία για την κατασκευή μετρό στη Μέκκα από ισπανικές εταιρίες.

Τα τελευταία χρόνια ο πρώην μονάρχης διαμένει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος