Νήσοι Σολομώντα: Συμβολή της Αυστραλίας στην εξομάλυνση της κατάστασης μετά τις βίαιες ταραχές

Ανταπόκριση – Αυστραλία: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Προσωπικό της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης και μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας μεταβαίνουν στα νησιά του Σολομώντα, μετά τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει εκεί.
Οι Αυστραλιανές δυνάμεις περιλαμβάνουν στρατιώτες από την 3η Ταξιαρχία Στρατού, ιατρικό προσωπικό και στρατιωτική αστυνομία.

«Σκοπός μας είναι, να παρέχουμε σταθερότητα και ασφάλεια για να επιτρέψουμε στις κανονικές συνταγματικές διαδικασίες, εντός των Νήσων Σολομώντα, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει», είπε ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

«Δεν είναι πρόθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης με οποιονδήποτε τρόπο να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις των Νήσων Σολομώντα» πρόσθεσε και εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός των Νησιών Σολομώντος Manasseh Sogavareκ ζήτησε βοήθεια από την Αυστραλία στο πλαίσιο συνθήκης ασφαλείας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, από το 2017.

Ο κ. Sogavare ανακοίνωσε 36ωρο lockdown της πρωτεύουσας Honiara μετά τις διαδηλώσεις, στις οποίες πυρπολήθηκαν κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού τμήματος.

Η αναταραχή σχετίζεται με την οργή για τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τη διαφθορά και τις διαφωνίες σχετικά με την κίνηση της κυβέρνησης των Νήσων Σολομώντα να συνεργαστεί πιο στενά με την Κίνα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε ότι αναμένει η συμβολή της Αυστραλίας να διαρκέσει «μερικές εβδομάδες».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος