Αναζητώντας ακίνητα προς πώληση στην ανατολική Καραϊβική, οι υποψήφιοι αγοραστές δεν προσελκύονται πλέον μόνο από τις μαγευτικές παραλίες και τον χαλαρό τρόπο ζωής. Πλέον, ολοένα και περισσότερες αγγελίες προσφέρουν και… διαβατήριο.
Πολιτική και κοινωνική αστάθεια στις ΗΠΑ φαίνεται να πυροδοτεί αυξανόμενο ενδιαφέρον για προγράμματα απόκτησης υπηκοότητας μέσω επένδυσης (CBI) που προσφέρουν πέντε νησιωτικά κράτη της περιοχής: Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Δομινίκα, Γρενάδα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, και Αγία Λουκία.
Με επενδύσεις που ξεκινούν από τα 200.000 δολάρια, περίπου 145.000 λίρες, μπορεί κανείς να αποκτήσει ακίνητο και παράλληλα διαβατήριο που παρέχει πρόσβαση χωρίς θεώρηση (visa-free) σε έως και 150 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο και οι χώρες της ζώνης Σένγκεν της Ευρώπης.
Για τους εύπορους επενδυτές, η απουσία φόρων όπως ο φόρος κεφαλαιακών κερδών και κληρονομιάς – και σε ορισμένες περιπτώσεις και φόρου εισοδήματος – είναι επιπλέον κίνητρο. Επιπλέον, όλα τα προγράμματα επιτρέπουν στους αγοραστές να διατηρούν την υφιστάμενη υπηκοότητά τους.
Αντίγκουα: Έκρηξη ζήτησης από Αμερικανούς
Στην Αντίγκουα, οι μεσίτες δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση. Σύμφωνα με τη Nadia Dyson, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Luxury Locations, «Το 70% των αγοραστών ζητούν πλέον υπηκοότητα, και η πλειοψηφία είναι Αμερικανοί».
«Δεν μιλάμε για πολιτική μαζί τους, αλλά η ασταθής πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι σίγουρα παράγοντας», προσθέτει. «Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε κυρίως αγοραστές που ενδιαφέρονταν για τον τρόπο ζωής. Τώρα όλοι λένε ‘θέλω σπίτι με υπηκοότητα’. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια ζήτηση».
Παρόλο που το πρόγραμμα της Αντίγκουα δεν απαιτεί παραμονή στη χώρα, ορισμένοι αγοραστές σχεδιάζουν να μετακομίσουν μόνιμα – και μερικοί ήδη το έχουν κάνει.
Σύμφωνα με την εταιρεία Henley & Partners, που ειδικεύεται στη μετανάστευση μέσω επένδυσης, οι Αμερικανοί αποτέλεσαν την πλειοψηφία των αιτούντων CBI στην Καραϊβική το τελευταίο έτος. Άλλες χώρες προέλευσης είναι η Ουκρανία, η Τουρκία, η Νιγηρία και η Κίνα.
Από το τελευταίο τρίμηνο του 2024, οι συνολικές αιτήσεις για καραϊβικά προγράμματα υπηκοότητας μέσω επένδυσης αυξήθηκαν κατά 12%.
«Διαβατήριο ως ασφάλεια»
Ο Dominic Volek της Henley & Partners εξηγεί ότι πολλοί Αμερικανοί βλέπουν τη δεύτερη υπηκοότητα ως ένα είδος «ασφαλιστηρίου». «Μόνο το 10-15% μετακομίζει τελικά. Οι περισσότεροι θέλουν να έχουν μια εναλλακτική σε περίπτωση ανάγκης. Ένα δεύτερο διαβατήριο είναι ένα καλό σχέδιο Β».
Η ευκολία μετακινήσεων που προσφέρουν αυτά τα διαβατήρια είναι ιδιαίτερα ελκυστική για επιχειρηματίες – αλλά και για λόγους ασφαλείας. «Ορισμένοι Αμερικανοί προτιμούν να ταξιδεύουν με ένα διαβατήριο λιγότερο πολιτικά φορτισμένο».
Πριν την πανδημία, οι ΗΠΑ δεν ήταν καν στον «ορίζοντα» της Henley. Οι περιορισμοί μετακινήσεων αποτέλεσαν σοκ για τους πλούσιους που είχαν συνηθίσει να ταξιδεύουν ελεύθερα με ιδιωτικά αεροσκάφη. Από τότε, η εταιρεία έχει ανοίξει 8 γραφεία σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις, με άλλα 2-3 να έρχονται.
Ηθικά διλήμματα και διεθνείς πιέσεις
Η πώληση υπηκοότητας δεν είναι χωρίς διαμάχες. Όταν η κυβέρνηση της Αντίγκουα πρότεινε για πρώτη φορά το πρόγραμμα το 2012, κάποιοι το θεώρησαν ηθικά αμφισβητήσιμο. «Ο κόσμος ένιωσε ότι πουλάμε την ταυτότητά μας», θυμάται η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Gisele Isaac.
Κριτική έχει ασκηθεί και από άλλες καραϊβικές χώρες, όπως ο Πρωθυπουργός του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων, Ralph Gonsalves, που δήλωσε ότι η υπηκοότητα δεν πρέπει να είναι «εμπόρευμα προς πώληση».
Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ότι η χαλαρή εποπτεία μπορεί να διευκολύνει εγκληματίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απειλήσει με άρση του καθεστώτος visa-free για τις χώρες αυτές, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα.
Η Κομισιόν δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τα προγράμματα των πέντε χωρών από το 2022, αξιολογώντας αν συνιστούν «κατάχρηση» του καθεστώτος ελεύθερης μετακίνησης και αν εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της ΕΕ.
Εκατομμύρια σε έσοδα – και νέες μεταρρυθμίσεις
Οι κυβερνήσεις των νησιών υπερασπίζονται τα προγράμματά τους. Ο Πρωθυπουργός της Δομινίκας, Roosevelt Skerrit, χαρακτήρισε το CBI της χώρας του «υγιές και διαφανές», τονίζοντας ότι έχει αποφέρει πάνω από 1 δισ. δολάρια από το 1993, χρηματοδοτώντας υποδομές όπως υπερσύγχρονα νοσοκομεία.
Στην Αγία Λουκία, ο Πρωθυπουργός Philip J Pierre επισημαίνει ότι η χώρα τηρεί αυστηρούς ελέγχους ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κατάχρηση.
Στην πρόσφατη περιφερειακή συνάντηση του κλάδου τον Απρίλιο, τα CBI χαρακτηρίστηκαν «σανίδα σωτηρίας» για τις μικρές οικονομίες της Καραϊβικής, χρηματοδοτώντας τα πάντα – από την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών έως την ενίσχυση των συνταξιοδοτικών ταμείων. Ο Πρωθυπουργός της Αντίγκουα, Gaston Browne, δήλωσε ότι τα έσοδα έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία.
Πέρα από την αγορά ακινήτου, άλλοι τρόποι απόκτησης υπηκοότητας περιλαμβάνουν δωρεά σε κρατικό ταμείο. Τα ποσά κυμαίνονται από 200.000 δολάρια (για έναν αιτούντα στη Δομινίκα) έως 260.000 δολάρια για δωρεά στο Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών στην Αντίγκουα.
Υπό διεθνή πίεση, τα νησιά έχουν δεσμευθεί να ενισχύσουν την εποπτεία μέσω ενός περιφερειακού ρυθμιστικού φορέα, ο οποίος θα θέτει πρότυπα και θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση.
Επιπλέον, έχουν συμφωνηθεί έξι αρχές με τις ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν αυστηρότερο έλεγχο ιστορικού, υποχρεωτικές συνεντεύξεις, τακτικούς ελέγχους και την κατάργηση “παραθύρων” που επέτρεπαν αιτήσεις σε άλλη χώρα μετά από απόρριψη.
Πλέον, οι πωλήσεις διαβατηρίων αντιστοιχούν στο 10-30% του ΑΕΠ των κρατών αυτών.
Ο δημοσιογράφος Andre Huie από τον Άγιο Χριστόφορο λέει ότι το πρόγραμμα της χώρας του χαίρει ευρείας αποδοχής. «Ο κόσμος καταλαβαίνει την οικονομική του σημασία και εκτιμά όσα έχει καταφέρει η κυβέρνηση με τα χρήματα αυτά».
Πηγή: BBC
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος