Νικόλ Μαλλιωτάκης για επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Σημαντική η ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου

Ουάσιγκτον – Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Στη μοναδική ευκαιρία που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη κοινή συνεδρίαση των σωμάτων του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, να ενημερώσει τους νομοθέτες και τον πλανήτη ολόκληρο για την επιθετικότητα της Τουρκίας, αναφέρεται η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Νικόλ Μαλλιωτάκης.

Σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ τονίζει ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει μια σπάνια ευκαιρία. Δεν έχουν πολλοί επικεφαλής κυβερνήσεων την ευκαιρία να εξηγήσουν και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους ενώπιον του Κογκρέσου, είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει. Και δεν είναι μόνο το Κογκρέσο στο οποίο απευθύνεται, ουσιαστικά απευθύνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη και γι᾽ αυτό θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο και στην αμερικανική κυβέρνηση την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, τις ανησυχίες της Ελλάδος για την τουρκική επιθετικότητα και οτιδήποτε άλλο νομίζει ότι πρέπει να μάθουμε σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή στην παγκόσμια ιστορία».

Η κ Μαλλιωτάκης προσθέτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να πειστεί να μην προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων, αμυντικών συστημάτων και αεροσκαφών στην Τουρκία.

«Αυτή είναι η ευκαιρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εξηγήσει στο Κογκρέσο γιατί δεν πρέπει να εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης Μπάντεν να πουληθούν όπλα, στρατιωτικός εξοπλισμός και αεροσκάφη στην Τουρκία. Είναι μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία πρέπει να εξηγήσει στα μέλη του Κογκρέσου, αυτό που εγώ ήδη γνωρίζω, ότι η Τουρκία έχει επιδείξει μεγάλη επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από αυτή και στο Αιγαίο και γιατί αποτελεί παράγοντα κινδύνου όχι απλώς για την Ελλάδα αλλά και για το Ισραήλ», επισημαίνει.

Παρακολουθεί μάλιστα με καχυποψία, όπως λέει, την στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα, στάση που όπως προσθέτει δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα «υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την στάση που υιοθετεί ο Πρόεδρος το τελευταία διάστημα σε μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα στην στήριξη μεταφοράς και πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία και στην απόσυρση στήριξης του αγωγού EastMed».

Ειδικότερα για τον αγωγό EastMed και την απόσυρση της διπλωματικής στήριξης εκ μέρους των ΗΠΑ, η κ Μαλλιωτάκης λέει ότι επρόκειτο για μια ανεξήγητη απόφαση εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης. «Ο αγωγός EastMed είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο Πρόεδρος έχει κάνει πισωγυρίσματα στην αμερικανική στήριξη συμμάχων στην περιοχή όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος. Προκάλεσε πραγματικά μεγάλη έκπληξη σε πολλά μέλη του Κογκρέσου η στάση του σε αυτό το θέμα και η απόσυρση της στήριξης του αγωγού. Επρόκειτο για μια ανεξήγητη απόφαση».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος