New York Times: Δορυφορικές εικόνες καταρρίπτουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας για «προβοκάτσια» στην Μπούκα

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times δημοσιεύει δορυφορικές φωτογραφίες, που φαίνεται να δείχνουν τις σορούς των αμάχων να κείτονται στους δρόμους όταν η Μπούκα ήταν υπό ρωσικό έλεγχο , σε αντιπαράθεση με τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι φρικαλεότητες είχαν σκηνοθετηθεί από τους Ουκρανούς.

Στην αριστερή πλευρά, λήψεις από βίντεο, που λήφθηκε την Παρασκευή, δείχνουν πτώματα στους δρόμους. Στη δεξιά πλευρά, δορυφορικές φωτογραφίες της γνωστής αμερικανικής εταιρείας Maxar Technologies που ελήφθησαν πριν από δύο εβδομάδες φαίνεται να δείχνουν πτώματα να κείτονται στα ίδια σημεία.

https://twitter.com/YoshiYamamo_to/status/1511103710893592576?s=20&t=b-5KysrNFPlOE5MmfhkjAw

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές τις θηριωδίες στην Μπούκα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις έφυγαν στις 30 Μαρτίου από την Μπούκα. Τις επόμενες τρεις ημέρες ο δήμαρχος εμφανιζόταν στην τηλεόραση κι έλεγε ότι η πόλη θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. Οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονταν εκεί, στους δρόμους και δεν έδειχναν πτώματα. Τρεις ημέρες μετά αποφάσισαν προφανώς να ξεκινήσουν το σόου».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει στις 30 Μαρτίου.

«Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούκα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο καθώς και σε άλλες πόλεις», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου ‘Αμυνας.

‘Ενα 24ωρο νωρίτερα δορυφορικές εικόνες από την ίδια πηγή εστιάζουν σε τάφρο μήκους σχεδόν 14 μέτρων σκαμμένη στο έδαφος ουκρανικής εκκλησίας, όπου βρέθηκε  ομαδικός τάφος μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη Μπούκα.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, 37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου ο δήμαρχος μίλησε για τουλάχιστον 410 νεκρούς που κείτονταν στους δρόμους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος