Νετανιάχου: Προειδοποιεί για «εμφύλιο πόλεμο» μετά από εκκλήσεις για απεργίες που «ακρωτηριάζουν» την ισραηλινή οικονομία

Array

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε για «εμφύλιο πόλεμο» μετά από εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να κλιμακώσει τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που «ακρωτηριάζουν» την ισραηλινή οικονομία.

Ανέφερε, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι «έδινε υποσχέσεις προεκλογικά για να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα», θεωρώντας ότι «το σχέδιο που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ήταν ξεκάθαρο σε όλους πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης και επέμενε να προχωρήσει μαζί της».

Ο Νετανιάχου προέτρεψε την αντιπολίτευση «να μην παρασυρθεί από εμπρηστικά συνθήματα καταστροφής του κράτους και εμφυλίου πολέμου» και ισχυρίστηκε ότι «όταν ηγήθηκε της αντιπολίτευσης, τέτοιες δηλώσεις δεν στράφηκαν εναντίον της κυβέρνησης», ανέφεραν οι Times of Israel.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγιναν μετά από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στους δρόμους του Τελ Αβίβ, με στόχο τη δημοκρατία και την απόρριψη των δικαστικών μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης.

Νετανιάχου: Προειδοποιεί για «εμφύλιο πόλεμο» μετά από εκκλήσεις για απεργίες που «ακρωτηριάζουν» την ισραηλινή οικονομία
(AP Photo/Oded Balilty)

Το βράδυ του Σαββάτου (14/1), 70.000 διαδηλωτές βγήκαν στην πλατεία Χαμπίμα στο Τελ Αβίβ και σε πλατείες στην Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα, για να διαμαρτυρηθούν για τις πρακτικές της κυβέρνησης Νετανιάχου και τη δικαστική τροποποίηση που πρότεινε ο υπουργός του, Γιαρίβ Λεβίν.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση από την ορκωμοσία της κυβέρνησης υπό τον Νετανιάχου στις 29 Δεκεμβρίου.

Ακόμη η Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, Esther Hayut, θεώρησε ότι «το σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης που πρότεινε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου θα συντρίψει το δικαστικό σύστημα και θα υπονομεύσει τη δημοκρατία στη χώρα».

Η Hayut εξέδωσε την αυστηρή προειδοποίηση ως αντίδραση σε ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τον Νετανιάχου για περιορισμό των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά των κυβερνητικών ενεργειών ή των νόμων της Κνεσέτ, δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερη βαρύτητα στις απόψεις των πολιτικών κατά την επιλογή δικαστών.

Ακόμη είπε σε τηλεοπτική ομιλία ότι η πρόταση «δεν είναι ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, αλλά μάλλον ένα σχέδιο συντριβής του». Πίστευε ότι αυτό θα «καταφέρει ένα θανατηφόρο πλήγμα» στην ανεξαρτησία των δικαστών και στην ικανότητά τους να υπηρετούν το κοινό. «Το νόημα αυτού του σχεδίου, λοιπόν, είναι να αλλάξει εντελώς η δημοκρατική ταυτότητα της χώρας».

Ο Γιαρίβ Λεβίν, υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Νετανιάχου, υπερασπίστηκε αργότερα το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο υποστηρίζει, και επέκρινε αυτό που περιέγραψε ως «έκκληση για ανάφλεξη στους δρόμους». Είπε ότι το σχέδιό του θα αποκαταστήσει την ισορροπία μεταξύ των εξουσιών της κυβέρνησης υπό το πρίσμα της διεύρυνσης της εξουσίας του δικαστικού σώματος.

Ανταπόκριση – Λίβανος: Ουαλίντ Ελίας ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος