Νεπάλ: Ορκίστηκε μεταβατική πρωθυπουργός η πρώην δικαστικός Σουσίλα Κάρκι – Διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 5 Μαρτίου 2026

Ο πρόεδρος του Νεπάλ Ραμτσάντρα Παουντέλ διέλυσε σήμερα το βράδυ Παρασκευής το Κοινοβούλιο και προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τις 5 Μαρτίου 2026, κατόπιν πρότασης της νέας πρωθυπουργού Σουσίλα Κάρκι, σύμφωνα με την προεδρία.

«Μετά από σύσταση της πρωθυπουργού, το Κοινοβούλιο διαλύθηκε. Η ημερομηνία των εκλογών ορίστηκε για τις 5 Μαρτίου 2026», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κίραν Ποκαρέλ, εκπρόσωπος της προεδρίας.

Η πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Νεπάλ Σουσίλα Κάρκι ορκίστηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευής (12/9) πρωθυπουργός υπηρεσιακής κυβέρνησης, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Κ.Π. Σάρμα Όλι αυτήν την εβδομάδα έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς.

«Συγχαρητήρια! Εύχομαι σε εσάς και στη χώρα επιτυχία», της είπε ο πρόεδρος της χώρας Ραμτσάντρα Παουντέλ μετά από μια σύντομη τελετή καθώς κατέγραφαν οι κάμερες της κρατικής τηλεόρασης.

Τον διορισμό της Κάρκι ανακοίνωσε ο Σουνίλ Μπαχαντούρ Θάπα, σύμβουλος του προέδρου και ήταν επιλογή των διαδηλωτών φοιτητών, των οποίων οι μαζικές κινητοποιήσεις, την περασμένη Δευτέρα, ενεργοποίησαν μια «εκρηκτική» σειρά γεγονότων.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.300 τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, 8 και 9 Σεπτεμβρίου, στις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης και της απαγόρευση των κοινωνικών μέσων, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των φοιτητών της «Γενιάς Ζ».

Ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τους θανάτους, ενώ η απαγόρευση των social media ανακλήθηκε. Ωστόσο, την Τρίτη, οργισμένος όχλος έκανε εφόδους σε όλη τη χώρα, καίγοντας και λεηλατώντας χιλιάδες κτίρια.

Η Σουσίλα Κάρκι είναι πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Νεπάλ καιη μοναδική γυναίκα που έχει αναδειχθεί σε αυτό το αξίωμα μέχρι σήμερα, μιλώντας την Τετάρτη στο τηλεοπτικό κανάλι CNN News18, δήλωσε ότι «αποδέχτηκε το αίτημα των διαδηλωτών της Gen Z», να αναλάβει επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.

Η 73χρονη Κάρκι, που χαίρει σεβασμού στη χώρα, είχε πει νωρίτερα ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει «να ενωθούν για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος