Νέος νόμος στο Ηνωμένο Βασίλειο με επιπτώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Η Λιζ Τρας επιβεβαίωσε σήμερα Τρίτη 17/5 ότι η κυβέρνηση καταθέτει έναν νέο νόμο που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναστείλει μονομερώς τμήματα του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας καθώς οι εντάσεις με την ΕΕ συνεχίζουν να αυξάνονται σχετικά με τους συνοριακούς κανόνες μετά το Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δημοσιεύσει νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο θα επιτρέψει στους υπουργούς να ενεργούν μόνοι τους για να κάνουν αλλαγές στις εμπορικές συμφωνίες χωρίς διαβούλευση με την ΕΕ.

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια μονομερής ενέργεια θα μπορούσε να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι προτιμά να συνάψει συμβιβαστική συμφωνία με την ΕΕ και ότι είναι ανοιχτή σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας του πρωτοκόλλου.

Αλλά θέτει τις βάσεις για να ενεργήσει από μόνη της, αφού μήνες συνομιλιών απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια σημαντική πρόοδο.

Οι υπουργοί πιστεύουν ότι η κατανομή εξουσιών στο Stormont δεν θα αποκατασταθεί έως ότου επιλυθούν τα ζητήματα με το πρωτόκολλο, επιταχύνοντας την ανάγκη λήψης αποφασιστικών μέτρων τώρα. Το ΗΒ είναι ανένδοτο ότι οι προτάσεις του θα είναι συνεπείς με το διεθνές δίκαιο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος