Νέο προσχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα συζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σύνοψη
  • HΠΑ προς Ισραήλ: Μια ισραηλινή στρατιωτική χερσαία επίθεση στην Ράφα θα σας απομονώσει.

Μετά το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας σε ένα αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφασίσει αύριο, Σάββατο, επί ενός προσχεδίου κειμένου που θα ζητά ξεκάθαρα αυτή την άμεση κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, τόνισαν πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ψηφοφορία επί του κειμένου αυτού, το οποίο συντάχθηκε από πολλά μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, θα διεξαχθεί στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσαν οι πηγές.

Νέο προσχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα συζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ για χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι μια ισραηλινή στρατιωτική χερσαία επίθεση στην Ράφα την πόλη στην νότια Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύει «να απομονώσει περαιτέρω» το Ισραήλ και να βλάψει μακροπρόθεσμα την ασφάλειά του.

Μιλώντας κατά την αναχώρησή του από το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν είπε σε δημοσιογράφους ότι είχε «ειλικρινείς συνομιλίες», αναφερόμενος σε συναντήσεις με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μια στρατιωτική χερσαία επιχείρηση στη Ράφα «κινδυνεύει να σκοτώσει περισσότερους αμάχους. Κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερο χάος στην ανθρωπιστική βοήθεια. Κινδυνεύει να απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο και να θέσει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την ασφάλεια και τη θέση του», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού για τη συνάντηση του Νετανιάχου με τον Μπλίνκεν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να στείλει στρατό κάνοντας χερσαία έφοδο στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί, και ότι το Ισραήλ θα το πράξει αυτό με ή χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου είπε στον Μπλίνκεν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να νικηθεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς χωρίς να προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα. «Και του είπα ότι ελπίζω ότι θα το κάνουμε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί – θα το κάνουμε μόνοι μας», τόνισε ο Νετανιάχου σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος