Νέο ορισμό για τον εξτρεμισμό ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση

Νέο νομικό ορισμό για τον εξτρεμισμό εισήγαγε η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να επικαιροποιήσει την περιγραφή του φαινομένου μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Ανταπόκριση – Βρετανία: Ευδοξία Λυμπέρη

Ο ορισμός περιγράφει τον εξτρεμισμό ως “την προώθηση ή προαγωγή μιας ιδεολογίας που βασίζεται στη βία, το μίσος ή τη μισαλλοδοξία”, η οποία αποσκοπεί στην “άρνηση ή την καταστροφή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων” ή στην “υπονόμευση, ανατροπή ή αντικατάσταση του συστήματος φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Ο νέος ορισμός τίθεται σε ισχύ την Πέμπτη.

Ο ορισμός του 2011 περιέγραφε τον εξτρεμισμό ως “φωνητική ή ενεργή αντίθεση στις θεμελιώδεις βρετανικές αξίες, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της ατομικής ελευθερίας και του αμοιβαίου σεβασμού και της ανοχής των διαφορετικών θρησκειών και πεποιθήσεων”, καθώς και ως “εκκλήσεις για το θάνατο των μελών των ενόπλων δυνάμεων μας”.

Κάτω από τον νέο ορισμό θα εξεταστεί η απαγόρευση συνεργασίας της ομάδας που υποστηρίζει τη λευκή υπεροχή Βρετανικό Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα όπως και το κίνημα Πατριωτική Εναλλακτική με την κυβέρνηση. Επίσης, “εγείρουν ανησυχία” είπε ο υπουργός για την Ανάπτυξη Michael Gove, η αντιπολεμική ομάδα CAGE, η Μουσουλμανική Συμμετοχή και Ανάπτυξη (MEND) και η Μουσουλμανική Ένωση στη Βρετανία.

Ο κ. Gove είπε στους βουλευτές ότι οι αξίες της χώρας, όπως η συμμετοχικότητα και η ανεκτικότητα, βρίσκονται “υπό αμφισβήτηση από εξτρεμιστικές ομάδες που ριζοσπαστικοποιούν τους νέους μας και οδηγούν σε μεγαλύτερη πόλωση εντός και μεταξύ των κοινοτήτων για να προωθήσουν τους δικούς τους σκοπούς”.

Νωρίτερα, ο ίδιος δήλωσε ότι ο νέος ορισμός του εξτρεμισμού δεν είχε σκοπό να σταματήσει τους πολίτες από το να διαμαρτύρονται καθώς εκφράστηκαν φόβοι ότι ο νέος ορισμός θα μπορούσε να περιορίσει την ελευθερία του λόγου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος