Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Ιταλία – Πλημμύρες και υπερχειλίσεις ποταμών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκονται οι περιφέρειες Εμίλια-Ρομάνια και Μάρκε στη Βόρειο Κεντρική Ιταλία για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο μόλις εβδομάδων.

Οι βροχές πλήττουν την ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Μπολόνια και του Ρίμινι από τη νύχτα της Δευτέρας 15/05 με αποτέλεσμα να προκύψουν διάφορες κατολισθήσεις στα Απέννινα Όρη και να γίνει μερική διακοπή των σιδηροδρομικών συνδέσεων στο δίκτυο που συνδέει την Αδριατική γραμμή με τα Βόρεια της χώρας.

Μέσα σε λίγες ώρες, και μέχρι τις 2μμ ώρα Ιταλίας, εκκενώθηκαν περισσότερα από εννιακόσια άτομα μεταξύ των επαρχιών Ραβένα, Μπολόνια, Φορλί-Τσεζένα, Μόντενα και Ρέτζιο Εμίλια. Ο Δήμος της Μπολόνια προέβη σε έκκληση για μείωση των μετακινήσεων και της κυκλοφορίας, ενώ σε διάφορους δήμους έγινε έκκληση οι κάτοικοι να ανέβουν στους πάνω ορόφους των κτιρίων.

Νωρίς το απόγευμα το ισόγειο της αίθουσας των πρώτων βοηθειών του νοσοκομείου Τσεκαρίνι της πόλης Ριτσιόνε πλημμύρισε, όπως και υπερχείλισε το ρέμα Ραβόνε στην Μπολόνια. Το απόγευμα υπερχείλισε και ο ποταμός Σάβιο στο κέντρο της πόλης Τσεζένα, ενώ επίσης επικρατεί ανησυχία για την ενδεχόμενη υπερχείλιση του ποταμού Μίσα στην πόλη Σενιγκάλια στην περιφέρεια Μάρκε, όπου στα μέσα του Σεπτέμβρη 2022 οι καταστροφικές πλημμύρες είχαν προκαλέσει θύματα και εκτεταμένες ζημιές.

Η προσοχή είναι επίσης στραμμένη και στο φράγμα Ριντράκολι στην επαρχία Φορλί-Τσεζένα, εφόσον η λεκάνη του φράγματος υπερχείλισε για δεύτερη φορά από την περασμένη Παρασκευή 12/05 και για τέταρτη μέσα σε ένα χρόνο. Όπως αναφέρει ο Ιταλικός Τύπος, αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός πως η λεκάνη είχε ήδη αδειάσει από χθες για να κάνει χώρο στο νερό από τις έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες όμως αναπλήρωσαν μέσα σε λίγες ώρες περισσότερα από 600 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού.

Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ αναμένονται να πέσουν συνολικά περίπου 150 χιλιοστά βροχής. Γι’ αυτό το λόγο την Τετάρτη 17/05 τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στη Μπολόνια και Ρίμινι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος