Nέο αντιπολεμικό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Ουκρανία

Νέο αντιπολεμικό μήνυμα απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την Ουκρανία. Υποδεχόμενος ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας είπε ότι: “Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με τον πόλεμο. Ο πόλεμος δεν λύνει τα προβλήματα, το λέγω πάντοτε, κατ’ επανάληψη, ο πόλεμος προσθέτει νέα προβλήματα”, προσθέτοντας ότι αν επέλεγαν το διάλογο, “οπωσδήποτε θα έβρισκαν μία λύση”.

“Οι Ρώσοι, κακώς, κάκιστα, εισέβαλαν στην Ουκρανία. Μπορεί να είχαν οποιεσδήποτε φοβίες για το μέλλον, για το ΝΑΤΟ, αλλά δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη απειλή ή επέμβασις από μέρους της Ουκρανίας, ώστε να ωθήσει τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας εις το να πάρει τα όπλα και να επιτεθεί σε αμάχους, σε αθώους ανθρώπους, σε παιδιά, να καταστρέψει σχολεία, νοσοκομεία, θέατρα, εκκλησίες”. τόνισε.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει, το 2018, καθεστώς αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, επανέλαβε ότι ήταν δικαίωμα των Ουκρανών να την λάβουν, καθώς και δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να την απονείμει, όπως το έπραξε ήδη, εκχωρώντας αντίστοιχο καθεστώς και σε άλλες τοπικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της Ρωσίας.

“Τώρα μερικοί θέλουν να πουν ότι λόγω αυτού του αυτοκεφάλου ξέσπασε ο πόλεμος. Αν είναι δυνατόν! Αναζητούν ένα άλλοθι να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα,” είπε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση του Πατριάρχη Κύριλλου της Ρωσίας, λέγοντας ότι δεν έπρεπε να ταυτιστεί τόσο πολύ με τον Πρόεδρο Πούτιν και να χαρακτηρίζει, μάλιστα, “ιερό” τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας”.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος