Σρι Λάνκα: Νεκροί δύο ελέφαντες που κατάπιαν πλαστικά απορρίματα

Δύο ακόμη ελέφαντες πέθαναν μετά από βρώση πλαστικών απορριμμάτων που πετάχτηκαν σε χωματερή στα ανατολικά της Σρι Λάνκα, λένε κτηνίατροι και περιβαλλοντολόγοι. Τα σκουπίδια που πετάχτηκαν κοντά σε περιοχές άγριας ζωής έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 20 ελέφαντες τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η χωματερή βρίσκεται στο χωριό Pallakkandu, 210 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, στο Κολόμπο. Έρευνα έδειξε ότι οι νεκροί ελέφαντες κατάπιαν τεράστιες ποσότητες μη διασπώμενου πλαστικού από τη χωματερή, σύμφωνα με έναν κτηνίατρο άγριας ζωής.

«Τα μόνα που βρήκαμε μετά τη νεκροψία ήταν πολυαιθυλένιο, συσκευασίες τροφίμων, πλαστικό, άλλα μη εύπεπτα και νερό», είπε ο κτηνίατρος. «Η τροφή που τρώνε συνήθως οι ελέφαντες δεν έχει βρεθεί». Οι ελέφαντες είναι ιερά ζώα στη Σρι Λάνκα. Αν και υπήρχαν 14.000 ελέφαντες τον 19ο αιώνα, το 2011 υπήρχαν μόνο 6.000. Τα ζώα είναι όλο και πιο ευάλωτα λόγω της μείωσης και της υποβάθμισης του φυσικού τους οικοτόπου. Πολλοί ελέφαντες πλησιάζουν περισσότερο τους οικισμούς ανθρώπων που αναζητούν τροφή και μερικοί από αυτούς σκοτώνονται από λαθροκυνηγούς ή αγρότες που ενοχλούνται από τις γεωργικές ζημιές που προκαλούνται από ζώα.

Οι πεινασμένοι ελέφαντες αναζητούν τροφή στη χωματερή και καταλήγουν να καταναλώνουν πλαστικά και αιχμηρά αντικείμενα που καταστρέφουν το πεπτικό τους σύστημα, εξήγησε ο κτηνίατρος. «Τότε οι ελέφαντες δεν μπορούν πλέον να φάνε και γίνονται πολύ αδύναμοι για να σταθούν», είπε ο κτηνίατρος. Υπάρχουν 54 χώροι υγειονομικής ταφής κοντά σε φυσικά καταφύγια σε όλη τη χώρα και περίπου 300 ελέφαντες τους περικυκλώνουν, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η χωματερή στο χωριό Pallakkandu χτίστηκε το 2008 με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σκουπίδια που συλλέγονται από εννέα κοντινά χωριά πετιούνται αλλά δεν ανακυκλώνονται.

Το 2014, ο ηλεκτρικός φράκτης που προστάτευε την περιοχή χτυπήθηκε από κεραυνό και οι αρχές δεν τον επισκεύασαν, κάτι που επέτρεψε στους ελέφαντες να μπουν μέσα και να ψάξουν στα σκουπίδια. Οι ντόπιοι λένε ότι οι ελέφαντες έχουν μετακινηθεί πολύ κοντά στη χωματερή και οι κάτοικοι του χωριού φοβούνται όλο και περισσότερο.

Πολλοί ντόπιοι χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα για να τρομάξουν τα ζώα καθώς περπατούν κοντά στο χωριό, ενώ άλλοι έχουν χτίσει ηλεκτρικούς φράχτες γύρω από τα σπίτια τους.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος