«Νεκρά ψάρια παντού»: Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ

Array

Εν μέσω ξηρασίας και καύσωνα, που ήδη χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντική κρίση στην Ευρώπη, χιλιάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στον ποταμό Όντερ, ο οποίος διαρρέει τη Γερμανία και την Πολωνία.

Είναι αποτέλεσμα ρύπανσης «σε κλίμακα τόσο μεγάλη ώστε ο Όντερ θα χρειαστεί χρόνια ολόκληρα για να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι. «Τεράστιες ποσότητες χημικών αποβλήτων πιθανόν απορρίφθηκαν, με πλήρη γνώση του κινδύνου και των συνεπειών», πρόσθεσε και απολογήθηκε με τη φράση ότι «στην αρχή όλοι πιστέψαμε ότι δεν ήταν παρά ένα τοπικό πρόβλημα».

Τα νεκρά ψάρια, που έκαναν την εμφάνισή τους στην επιφάνεια του ποταμού κοντά στη γερμανική πόλη Σβετ, μεταφέρθηκαν πιθανόν ως εκεί από το ρεύμα από την Πολωνία, όπου ήδη από τις 28 Ιουλίου είχαν επισημανθεί οι πρώτες τέτοιες περιπτώσεις από κατοίκους της περιοχής και ψαράδες.

Γερμανοί αξιωματούχοι, κατηγόρησαν τις πολωνικές αρχές ότι δεν τις είχαν ενημερώσει.

Η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε απαίτησε από την πλευρά της να διεξαχθεί εξαντλητική έρευνα για να προσδιοριστούν οι αιτίες αυτής της «περιβαλλοντικής καταστροφής».

Όρθιος στην όχθη, ο Μίχελ Τάουτενχαν, υποδιευθυντής του εθνικού πάρκου της κοιλάδας του Κάτω Όντερ, επισημαίνει ότι έχουν πεθάνει πλήθος άλλων υδρόβιων ζώων, όπως τα μύδια.

Τα ψάρια «είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», διαβεβαιώνει.

Ο Όντερ είναι ένας ποταμός που εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται σχετικά καθαρός και φιλοξενεί γύρω στα 40 είδη ψαριών.

Ο θάνατός τους είναι «ασυνήθιστος», εξηγεί ο Άξελ Φόγκελ, υπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου του Βραδεμβούργου, λέγοντας πως έχουν ήδη αναμφίβολα χαθεί «τόνοι» ψαριών.

«Αν είναι υδράργυρος, θα παραμείνει εκεί για καιρό»

Ο θάνατος ψαριών συχνά προκαλείται από την ανισορροπία των επιπέδων του οξυγόνου όταν η στάθμη του νερού είναι πολύ χαμηλή, εξηγεί o υπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου του Βραδεμβούργου.

«Όμως εδώ και μέρες έχουμε επισημάνει μια αύξηση του επιπέδου του οξυγόνου, κάτι που δείχνει πως μια ξένη ουσία έχει εισαχθεί στο νερό και προκάλεσε όλο αυτό», σύμφωνα με τον ίδιο.

Τεστ πραγματοποιούνται στη Γερμανία για να προσδιοριστεί η φύση αυτής της ουσίας. Οι αρχές έχουν αναφέρει ενδείξεις για εξαιρετικά υψηλά επίπεδα υδραργύρου, κάτι που η έρευνα θα πρέπει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.

«Αν είναι υδράργυρος, θα παραμείνει εκεί για καιρό», λένε ειδικοί, υπενθυμίζοντας ότι το μέταλλο αυτό δεν διασπάται και μπορεί να παραμείνει για πολλά χρόνια στο ίζημα του ποταμού.

Στην Πολωνία, η εισαγγελία ασχολείται με την υπόθεση της ρύπανσης του Όντερ, ενώ η αγανάκτηση αυξάνεται στη χώρα. Η αντιπολίτευση, οι τοπικές αρχές και οικολογικές οργανώσεις απαίτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση, ορισμένοι ζήτησαν μάλλιστα την παραίτηση αξιωματούχων στο υπουργείο Κλίματος, μεταξύ των οποίων ενός υφυπουργού που μέχρι και προχθές, Πέμπτη, ενθάρρυνε τον κόσμο να πάει να κολυμπήσει στον Όντερ.

«Αυτό μοιάζει με το Τσερνόμπιλ, όταν, μετά την καταστροφή, η σοβιετική εξουσία είχε στείλει τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στην παρέλαση της Πρωτομαγιάς», λέει ο ακτιβιστής οικολόγος Ντάνιελ Πετρίκιεβιτς στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος